2017. február 10.

Kihívások a konszern jelentések elkészítése során

konszern-jelentesekA konszolidálásba bevont vállalkozások egy része január végével már elkészítette az előző év zárását, és ezzel egy időben elkészültek az éves konszern jelentések is. Ezen jelentések és a magyar törvények szerinti beszámoló adattartalma eltérhet, mint ahogyan elkészítési határidejük is különböző lehet.

 

Az anyavállalat irányít

Adott cégcsoporthoz tartozó cégek adatait tömörítő jelentések elkészítése, a konszolidálás, az anyavállalat hatáskörébe tartozik. A folyamat előre meghatározott értékelési elvek és ütemterv szerint történik, annak érdekében, hogy az információk a döntéshozatalhoz megfelelő időben a tulajdonosok rendelkezésére álljanak. A konszern jelentésnek egységes értékelés alapján megállapított adatokat kell tartalmaznia. Ennek megvalósulása érdekében a leányvállalatoknak az anyavállalati számviteli politika által előírt értékelési szabályokat kell figyelembe venniük a jelentéseik elkészítése során.

Ettől függetlenül a leányvállalatok természetesen a helyi törvények szerint vezetik a könyveiket, állapítják meg az adóikat. A nehézség ebben az esetben az, hogy a konszern előírásokhoz való igazodás érdekében változásokat kell eszközölniük, melyeket leginkább a könyvelési rendszeren kívül hajtanak végre. Így évről évre komoly kihívást jelent a korábbi évek kiigazításainak a nyomon követése. Megoldásként lehetőség van az eltérések nullás számlaosztályban való vezetésére, így mind a helyi, mind a konszern jelentések alapját képező adatok rendelkezésre állnak a könyvviteli rendszerben. A konszern jelentések a tulajdonosok számára készülnek, határidejük előre meghatározott és szigorúan betartandó.

 

A konszern jelentések adattartalma változó 

A konszern jelentések minden esetben tartalmaznak mérleget, eredménykimutatást, illetve ezeken túl a részletező adatsorok száma a tulajdonosi kör adatigénye szerint változik. Mindenképpen tartalmaz adatot a jelentés a tőkére, és annak változásaira vonatkozóan. További fontos elem a társaság tárgyi eszközeinek alakulása, az évközben végrehajtott beruházások nagyságrendje. Tapasztalok szerint a tárgyi eszköz értékcsökkenésének az anyavállalat által előírt mértéke sok esetben eltér a helyi törvények alapján elszámolt értékcsökkenés mértékétől. Így általában ez az egyik eltérés, ami a konszern jelentések készítése során gyakran keletkezik.

Hasonlóan így van ez a követelések értékvesztése esetében. Az anyavállalat számviteli politikája általában tartalmaz szabályt az értékvesztés átalány összegű elszámolására vonatkozóan is, míg a magyar szabályok szerint csak az egyedi értékelés alapján kalkulált értékvesztés elfogadott. Szintén fontos információ a különböző üzletágak eredményessége, így ez is része lehet a konszern jelentésnek, amennyiben ez releváns adott cég esetében. Az egységes elvek alapján megállapított adózás előtti eredmény alapján halasztott (ún. „látens”) adó kerül kiszámításra, melynek levezetése szintén a jelentés részét képezheti.

 

Eltérő formák

A konszern jelentések formája cégcsoporttól függően eltérő lehet. Az is előfordul, hogy az anyavállalat nem tart igényt úgynevezett jelentési csomag elkészítésére, hanem eleve a saját számviteli rendszerében könyvelt leányvállalati adatokat összesíti, és hajtja végre a konszolidációt. Mégis inkább az a tipikus, hogy a leányvállalatok által elkészített jelentések adatai kerülnek konszolidálásra, melyhez tehát szükséges a cégcsoportos, konszern jelentés elkészítése.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.