2017. március 3.

A környezetvédelmi termékdíj szabályozás 2017. január 1-jétől hatályos fontosabb változásai

környezetvédelmi termékdíj szabályozásEz az év sem kezdődhetett úgy, hogy ne találnánk szembe magunkat néhány módosítással, amikor a környezetvédelmi termékdíj szabályozás kapcsolódó jogszabályait tanulmányozzuk. Többek között változott az export láncügyletek szabályozása, valamint kiterjesztették azon gépjárművek körét, melyek esetében termékdíj átalány választható. Ezen kívül változásokat találunk a reklámhordozó papírokkal kapcsolatos nyilatkozattételnél is, és módosultak 2017-től a termékdíj kódok (CSK és KT kódok) is. Az alábbiakban a fenti, valamint az egyéb fontosabb környezetvédelmi termékdíjat érintő jogszabályi változásokat részletezzük.

Láncügylet szabályok pontosítása 

A 2017. január 1-től hatályos környezetvédelmi termékdíj szabályozás értelmében nem keletkezik termékdíj-kötelezettség a belföldön lévő termékdíjköteles termék tulajdonjogának belföldön gazdasági céllal letelepedett, vagy belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó szervezet részére első alkalommal történő átruházása esetén, ha külföldi rendeltetési helyre fuvarozásra vagy küldeményként feladott termékdíjköteles termék igazolt módon külföldre kiszállításra került.

Azáltal, hogy 2017. január 1-től a jogszabályi szövegbe bekerült az első alkalommal kifejezés, a törvényalkotó egyértelművé tette, hogy a fenti mentesítési feltétel csak a háromszereplős láncügyletekre vonatkozik.

A három szereplő közül a jogszabály első szereplőként a belföldön lévő termékdíjköteles termék tulajdonjogának birtokosát határozza meg, akinek termékdíj-kötelezettsége keletkezik általános esetben a tulajdonjog „belföldön gazdasági céllal letelepedett, vagy belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó szervezet részére történő átruházás esetén”.

A második szereplő a belföldi jogállású gazdálkodó szervezet, aki a tulajdonjogot megszerzi. A harmadik szereplő egy külföldön lévő szállítási cím. A törvény szövege nem nevesíti a harmadik szereplőt, hanem igazolt módon külföldre kiszállítást követel meg. A termék igazolt módon külföldre történő kiszállítása az első szereplőtől történik, de akár a második szereplő vagy a külföldi végső vevő is intézheti a külföldre kiszállítást, és ebben a speciális esetben nem keletkezik termékdíj-kötelezettség.

A fentiek alapján azon háromnál több szereplőt magában foglaló export célú láncügyleteknél, melyekben termékdíjköteles terméket egymást követően többször értékesítenek Magyarországon, mindenképpen javasoljuk az ügyletek termékdíj szempontból történő felülvizsgálatát a környezetvédelmi termékdíj szabályozás módosítása miatt.

Gépjárművekre vonatkozó termékdíj átalány kiterjesztése 

A környezetvédelmi termékdíj szabályozás 2017-től kibővíti a gépjármű fogalmát és ezáltal azon járművek körét, melyek esetében termékdíj átalány választható. A változás értelmében a termékdíj átalány 2017-től már választható többek között az autóbuszok és az áruszállító gépjárművek esetében is. 

Nyilatkozatadás reklámhordozó papíroknál 

Reklámhordozó papír esetén a megrendelőnek 2017-ben is változatlanul nyilatkozatot kell adnia a gyártó (nyomda) részére, hogy a megrendelt termék reklámhordozó papírnak minősül-e. Viszont 2017-től nyilatkozat hiányában kötelezően termékdíj fizetési kötelezettsége keletkezik a nyomdának, míg korábban, ha nem kapott nyilatkozatot a megrendelőtől, akkor saját hatáskörben eldönthette, hogy az adott termék reklámhordozó papírnak minősül-e és ezáltal termékdíjköteles, vagy sem.

Változás a termékdíj kódokban

2017-től változik a CSK és KT kódok felépítése is. Mivel a termékdíjköteles termékek nyilvántartása és bevallása CSK, illetve KT kódok alapján történik, javasoljuk a végrehajtási rendelet (343/2011 Kormányrendelet) 1. számú mellékletének tanulmányozását, és ahol változás volt, ott annak megfelelően a nyilvántartások módosítását, annak érdekében, hogy az április 20-ig benyújtandó első negyedéves termékdíj bevallásban már az új aktuális kódok szerepeljenek.

Egyéb változások a környezetvédelmi termékdíj szabályozás körében 

2017-től nem minősül műanyag bevásárló-reklám táskának a műanyag hűtőtasak, illetve hűtőtáska, hanem műanyag csomagolószernek. Az átsorolás eredményeképpen az eddigi 1 900 Ft/kg termékdíj tétel lecsökkent 57 Ft/kg-ra.

Továbbá 2017-től nem kell termékdíjat fizetni az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák, valamint a teljes egészében megújuló forrásból származó alapanyagból, biológiai úton lebomló műanyagból készült csomagolószer után. Fontos megjegyezni azonban, hogy a bevallási kötelezettség ezen termékek után továbbra is fennáll.

A témához kapcsolódó cikkek:

A környezetvédelmi termékdíj megfizetése nem mentesít a hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás alól

Közeleg az első negyedéves környezetvédelmi termékdíj bevallás benyújtásának határideje

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.