2017. március 13.

Cafeteria változások: még mindig megéri?

cafeteria változásokA személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja törvény) 69-71. §-ai szabályozzák a béren kívüli, és az egyes meghatározott juttatások adókötelezettségét. Ezek a szabályok 2017-ben több ponton is módosultak.

Béren kívüli juttatások 

A cafeteria változások egyik fontos eleme, hogy a cafeteria rendszeren belül a béren kívüli juttatás értékének 1,18-szorosára kell fizetni 15 százalék személyi jövedelemadót és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást. Így a teljes közteher mértéke a tavalyi 34,51 százalék helyett idén 34,22 százalék lett.

2017. január 1-jétől szűkült a munkáltató által adható béren kívüli juttatások köre, sok elem átkerült az egyes meghatározott juttatások közé. A versenyszférában 450 000 forint, a közszférában 200 000 forint kedvező adózású keretösszeg adható. Ezek a keretösszegek nettó keretek és a kiadott juttatás értékére vonatkoznak. Egyrészt Széchenyi Pihenő Kártyát lehet adni az ismert alszámlákkal és keretekkel, másrészt 100 000 forintig ugyanilyen közterhekkel készpénz kifizetésére is lehetőség nyílik.

Egyes meghatározott juttatások

Az egyes meghatározott juttatások értékének 1,18-szorosára kell fizetni 15 százalék személyi jövedelemadót és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást. Ez alapján a teljes közteher mértéke a tavalyi 49,98 százalékhoz képest idén 43,66 százalék lett.

A cafeteria változások eredménye, hogy 2017-ben több népszerű béren kívüli juttatás már magasabb közteherrel, azonban a hozzájuk kapcsolódó értékhatár korlátozása nélkül adható. Többek közt az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés, a vállalati üdültetés, illetve az iskolarendszerű képzés biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba egyaránt korlátlanul, 43,66 százalékos adóteherrel fizethet a munkáltató.

Adómentes juttatások 

Az adómentes juttatások köre megmaradt, sőt újabb elemekkel bővült. A kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, a lakáshitel támogatás, bölcsőde kis módosítással továbbra is használhatók lesznek. Emellett már korábban bekerült az adómentes juttatások közé a mobilitási célú lakhatási támogatás és az óvodai ellátások és szolgáltatások térítése.

Még mindig megéri?

A cafeteria juttatás a munkabérhez képest alacsonyabb adóvonzattal rendelkezik, költséghatékony juttatási módszer, amelyben adó, és járulékmentes elemek is rendelkezésre állnak (ez utóbbiak a cafeteria szabályzattól függetlenül akár önállóan és egyedileg is juttathatóak). A béren kívüli juttatások jellemzően költségmegtakarítást eredményezhetnek, ugyanis kevésbé megterhelőek a munkáltató számára adó és járulék szempontból. A rendszer alkalmazása a mindenkori pénzügyi helyzethez igazítható, a felhasználás folyamatosan mérhető és nyomon követhető. Az átlátható cafeteria rendszerben a dolgozók ismerik az elemek értékét és a rendelkezésre álló keretösszeget, így könnyedén összeválogathatják a számukra kedvező, egyedi és egyéni igényeiknek megfelelő kombinációt.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.