2018. január 23.

Cafeteria 2018: több juthat a munkavállalóknak

cafeteria 20182018-ban is a munkavállalók motiválásának nagyon fontos eszköze lehet a munkáltatók számára a cafeteria rendszer megtartása vagy kialakítása. Előnyösen változott a cafeteria rendszeren belül az egyes meghatározott juttatások adókötelezettségének adózása, így több juthat a munkavállalóknak. Cikkünkben összefoglaljuk a cafeteria 2018-as változásait és szabályait.

Cafeteria 2018: ami nem változott

A 2018. évben a cafeteria rendszeren belül a béren kívüli juttatás adózása nem változott. Akárcsak 2017-ben, idén is a juttatás értékének 1,18-szorosára kell megfizetni a 15 százalék személyi jövedelemadót és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást. Így a közteher mértéke maradt az előző évhez hasonlóan 34,22 százalék. Változatlan maradt a munkáltató által adható béren kívüli juttatások köre és keretösszege is. A Széchenyi Pihenő Kártyát lehet adni az ismert alszámlákkal és keretekkel, másrészt évi 100 000 forintig ugyanilyen közterhekkel készpénz kifizetésére is lehetőség van.

Csökkenő egészségügyi hozzájárulás

Az egyes meghatározott juttatásoknál is a juttatás értékének 1,18-szorosára kell fizetni 15 százalék személyi jövedelemadót, az egészségügyi hozzájárulás ebben az esetben azonban 19,5 százalékra csökkent az előző évi 22 százalékról. Ez alapján a teljes közteher mértéke 40,71 százalék lett, ami újabb csökkenést jelent a 2016-os 49,98 százalékhoz és a 2017-es 43,66 százalékhoz képest. A béren kívüli juttatások 2018-ban is értékhatár nélkül adhatók, egyes meghatározott juttatásként. Az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű képzés biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba vagy az egészségpénztárba is korlátlanul fizethet a munkáltató.

Újabb elemmel bővült az adómentes juttatások köre

Az adómentes juttatások köre megmaradt, sőt bővült: a cafeteria 2018 rendszerében immár adómentes a hallgatói hitelszerződés alapján fennálló tartozás törlesztéséhez a munkavállaló számára kifizetett juttatás, havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig.

A kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, a lakáshitel támogatás, a bölcsődei és óvodai ellátások térítése továbbra is választható és felhasználható. A mobilitási célú lakhatási támogatás szigorú szabályait enyhítették, így 2018-tól a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók is kaphatják ezt a fajta juttatást. A mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége a foglalkoztatás első két évében akár a minimálbér 60 százalékig is terjedhet.

Cafeteria 2018: összegzés

A 2018. évet a cafeteria juttatások terén és az adóztatásában egyaránt csak pozitív változások fémjelzik.

A cafeteria rendszer sikeres bevezetése és fenntartása hatékony tervezést, esetleg újratervezést igényel. Fontos, hogy a jogosultsági szabályok jól kezelhetők legyenek, valamint, hogy a munkavállalók közérthető és megfelelő tájékoztatást, információkat kapjanak a munkáltatótól. Csak így tudják ugyanis kiválasztani és hatékonyan felhasználni a cafeteria juttatásokat.

A WTS Klient bérszámfejtői az ügyfelek pontos kiszolgálása érdekében naprakészen követik a törvényváltozásokat, többek között a cafeteria rendszerre vonatkozó szabályokat. Amellett, hogy ügyfeleink cégeik teljes bérszámfejtését kiszervezhetik hozzánk, igény szerint speciális bérszámfejtési feladatokat is ellátunk.

Keressen minket, beszéljük át együtt, hogy miben segíthetünk!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.