2019. július 2.

Három kívánság a magyar adórendszer észszerűsítése érdekében

Már csak az iparűzési adó alapját kellene közelíteni a társasági adó alapjához

2013-ban „Javaslatok a magyar adórendszer ésszerűsítésére” címmel tanulmányt jelentettünk meg közel ötven módosítási ötlettel. Melyik volt a legfontosabb három kívánság, amelyeket a magyar adórendszer észszerűsítése céljából megfogalmaztunk, és hogy állunk ezek megvalósításával?

A legfontosabb javaslataink

Ezelőtt hat évvel a számos javaslat közül, amit a vezető német vállalatok adóigazgatóival való interjúk alapján fogalmaztunk meg a magyar adórendszer észszerűsítése érdekében, a következő három volt a hatását tekintve legfontosabb változtatási kérés a magyar adóigazgatás felé:

  • A csoportos társaságiadó-alanyiság részletes szabályait a gazdasági szereplőkkel együtt mielőbb ki kell dolgozni. A nagy konszernek nem kerülhetnek versenyhátrányba Magyarországon azért, mert több társasággal vannak jelen a magyar piacon.
  • Amint a költségvetés helyzete lehetővé teszi, meg kellene szüntetni a jövőbeli társaságiadó-kötelezettség előzetes finanszírozásának, vagyis az ún. feltöltési kötelezettségnek a rendszerét. Pénzügyi megfontolásokon kívül semmi nem indokolja ennek a befektetőket elriasztó rendszernek a fenntartását.
  • Erősíteni kellene az iparűzési adó és az innovációs járulék jövedelmet adóztató karakterét, adóalapjuknak a társasági adó alapjához való közelítése révén. Durva rendszerhiba, hogy a dolgozói létszám növelése és a beruházási hajlandóság nincsenek hatással a fizetendő iparűzési adó összegére. A veszteséges vállalatok az iparűzési adót vagyonuk megadóztatásaként élik meg. A társaságok vagyonának megadóztatását a jövőben mindenképp kerülni kellene.
A javaslatok megvalósulása

A tanulmány 2013-as publikálását követően a magyar adórendszer észszerűsítése céljából megfogalmazott, néhány kevésbé látványos javaslatunk már a 2014. január 1-jétől érvényes adótörvényekben megjelent (pl. az éttermi fogyasztás költségként való levonhatósága bankkártyás fizetés esetén számla kiállítása nélkül).

A fent felsorolt három kívánság tekintetében ugyanakkor apró részeredményekről számolhattunk be. A csoportos társasági adóalanyiság bevezetése felé vezető úton a K+F tevékenységet végzők kutatási költségei 2014-től bizonyos feltételek mellett a társaság kapcsolt vállalkozásainak pozitív adóalapjából is levonhatóvá váltak. Ugyancsak 2014-től már nem kellett mulasztási bírságot fizetni a társaságoknak, ha az adóévük fordulónapját megelőző hónap 20. és 31. napja közötti deviza-árfolyamváltozás miatt nem töltötték fel társasági adókötelezettségüket a megfelelő mértékig. Ezt az apró lépést követte 2018-ban egy újabb kedvező módosítás: a mulasztási bírság mértéke az elképesztő 20%-ról 10%-ra mérséklődött.

A magyar adórendszer észszerűsítése tekintetében a nagy áttörésre meglepő módon mégis a 2018-as országgyűlési választások után került sor. Az immár régi nevén újra Pénzügyminisztériumnak hívott, és feladatkörében is a költségvetés finanszírozására, és ennek legfontosabb elemeként is az adórendszer hatékonyságára és igazságosságára koncentráló intézmény javaslatára 2019. január 1-jétől, ha nem is az általunk javasolt teljes hatókörben, de bevezetésre került a csoportos társasági adózás rendszere, a 2019. nyári adócsomag pedig a társasági adófeltöltés rendszerének eltörlését hozta el számunkra.

Utóbbinál egy rendkívül fontos elvárás is teljesült. 2018-ban több fórumon kérdeztem Varga Mihály miniszter urat arról, hogy várható-e egy erre irányuló lépés. Azt a választ kaptam, hogy ha az új kormányban is ő felel majd az adóügyekért, akkor mindent megtesz ennek a kérésnek a teljesítéséért. Betartotta a szavát, és ezzel teljesítette a 2013-as tanulmányunkban a három kívánságnál is fontosabb befektetői elvárást, miszerint a kiszámíthatóság és a szavahihetőség befolyásolja leginkább a befektetőket egy-egy beruházási döntés meghozatalában.

Az utolsó lépés a magyar adórendszer észszerűsítése felé

Ahogy a mesében a királyfinak, nekünk is csak egy lényegi kívánságunk maradt a magyar adórendszer észszerűsítése érdekében. Az iparűzési adó alapjának a társasági adó alapjához közelítése, és ezzel együtt a veszteséges vállalatok adóztatásának elkerülése. A másik két kívánságunk már megvalósult, így minden erőnkkel a harmadik kívánság megvalósításának előkészítésére koncentrálhatunk. A közelgő önkormányzati választások után talán itt is siker koronázza erőfeszítéseinket!

Ügyfeleink adózásra vonatkozó problémái és kérései állnak tanácsadási szolgáltatásunk középpontjában. Ha a fent részletezett eredményeink láttán úgy érzi, hogy az Önök adóügyeiben is segítséget nyújthatunk, adótanácsadó csapatunk szívesen áll rendelkezésére. Keresse munkatársunkat bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.