InfoRádió – WTS Klient hanganyagok

A WTS Klient szakértői minden hét csütörtök este beszámolnak az InfoRádió Vállalatok és Piacok című műsorában a legaktuálisabb jogszabályi változásokról, illetve a folyamatosan napirenden levő adózási és számviteli kérdésekről. Rovatunkban ezeket a beszélgetéseket hallgathatja újra.

Míg az áfatörvény 102. §-a alapján eddig minden olyan szolgáltatás mentes volt az adó alól, amely exportált termékekhez kapcsolódik, az export fuvar adómentessége 2019. január 1-jétől csak akkor alkalmazható, ha a szolgáltatást közvetlenül annak nyújtják, aki a termékeket exportálja. László Tamás, a WTS Klient senior managere erről beszél az interjúban.

2019. február 27-én jelent meg a NAV 2019-es ellenőrzési terve, amelyből kiderül, hogy milyen iparágak, területek és adózói körök számíthatnak idén elsősorban adóellenőrzésre.  „Eszerint az internetes kereskedelem, a gépjármű- és gépjármű-alkatrész kereskedelem vagy az alkalmazottak bejelentése mellett jelentős figyelmet fordít a NAV a tavaly bevezetett online számla adatszolgáltatási kötelezettség betartására is” – mondja Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere.

2019. január 1-jei hatállyal megváltozott a Munka Törvénykönyve, így a munkáltató által eddig elrendelhető évi 250 óra túlmunka a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezése alapján további 150 órával növelhető.

Tavaly másfél millió adózó megtekintés nélkül, automatikusan fogadta el a NAV által készített bevallási tervezetét, pedig lehetnek olyan esetek, amikor az adózónak érdemes külön odafigyelnie. Az szja bevallási tervezet ugyanis csak olyan adatokat tartalmaz, amelyeket a kifizetők megadnak az adóhatóságnak.

Lambert Zoltán, a WTS Klient ügyvezető partnere azt fejti ki, hogyan lehetne növelni Magyarországon a foglalkoztatottságot, és ezzel csökkenteni a hazai munkaerőhiányt.

Ha nem fogadják el a kilépési megállapodást, akkor az Egyesült Királyság március 29-én úgy fog kilépni az Európai Unióból, hogy azonnali hatállyal harmadik országnak fog minősülni mind adóügyi, mind pedig vámügyi szempontból. Bár ez a szabályozatlan brexit a lehető legrosszabb forgatókönyv, jelen pillanatban úgy tűnik, ez a legvalószínűbb – véli Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere

2019. január 1-jétől, bérelt személygépkocsi gazdasági és magáncélú, vagyis vegyes használata esetén, az adminisztratív terhek csökkentése érdekében 50%-os diktált levonási hányadot állapít meg a törvény a bérbeadást terhelő előzetesen felszámított áfa levonására.

„Az innovációsjárulék-fizetés alóli mentességhez, akárcsak 2015 előtt, 2019-től ismét figyelembe kell vennünk, hogy a kapcsolódó vagy partnervállalkozásainknak hogyan alakulnak a megfelelő pénzügyi mutatói” – figyelmeztet Kovács Béla, a WTS Klient senior managere.

A keretösszeg felosztásának időpontjáról és a pénzfelhasználás szigorításáról Lambert Zoltán, a WTS Klient ügyvezető partnere beszélt január 24-én, csütörtök este az InfoRádióban.

Felsmann Tamás, a WTS Klient adójogi szakjogásza arról beszél, hogy mire figyeljünk az iparűzési adó alapját csökkentő tételek, főképp a közvetített szolgáltatások értéke kapcsán.

Baldauf Csaba, a WTS Klient pénzügyi tanácsadás részlegének senior managere kifejti, hogy mit jelent az üzletág leválasztása és melyek azok a szempontok, amelyeket meg kell vizsgálni egy ilyen tranzakció előtt

Milyen kérdéseket tesznek fel a Magyarországon dolgozó külföldi kiküldöttek leggyakrabban az adótanácsadóknak? Szadai András, a WTS Klient senior managere sorra veszi és meg is válaszolja az expatok adózása kapcsán felmerülő legjellemzőbb kérdéseket.

Mi az adatkezelési tevékenységek nyilvántartása és mi a célja? Kiknek kell ilyen nyilvántartást vezetni? Melyek a nyilvántartás kötelező tartalmi elemei és mik a formai követelmények? Kik mentesülhetnek a nyilvántartás vezetésének kötelezettsége alól?

Szeles Szabolcs, a WTS Klient pénzügyi tanácsadás igazgatója részletesen kifejti, hogy melyek a cégértékelés módszerei, illetve, hogy mik az egyes módszerek előnyei, hátrányai és alkalmazási területei.

A digitális lehetőségek alkalmazása az adózásban számos előnnyel jár. De vajon hol tartanak a cégek ebben a folyamatban? Mennyire készültek fel a digitális lehetőségek használatára?

Az őszi adócsomag elfogadásával november közepén lényegében véglegessé váltak a 2019-es adótörvény-változások.

November a tervezés időszaka. A munkáltatóknak meg kell határozni, hogy jövőre mekkora bért adnak munkavállalóiknak, illetve, hogy munkavállalóik milyen egyéb kedvezményes vagy adómentes juttatások közül választhatnak.

Miért van szükség országonkénti jelentések készítésére? Milyen adatoknak kell szerepelni ezekben a jelentésekben? Milyen cégek kötelezettek az országonkénti jelentések elkészítésére? Meddig kell ezeknek a kötelezettségeknek eleget tenni?…

2018. január 1. óta a gazdálkodó szervezetek és valamennyi adózó számára megvan a lehetőség, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben az elektronikus kommunikáció eszközeit használják…

Október 19-én került a Parlament elé a 2019-es adóváltozásokat összefoglaló őszi adómódosító csomag. A várható változások közül az egyik legfontosabb a társasági adótörvény módosítása, ezen belül is a csoportos adóalanyiság lehetőségének bevezetése…

Októberben lett 20 éves a WTS Klient. Az évforduló kapcsán Lambert Zoltán, a WTS Klient egyik alapítója és ügyvezető partnere beszél arról, hogy milyen változásokon ment keresztül a cég – és ezzel összefüggésben a könyvelési és adózási szakma – az elmúlt 20 évben…

Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere az október 4-ei 3. nemzeti adókonzultáció tapasztalatairól beszél, ahol az adószakértők többek között áttekintették a magyar adóhatóságnak az adóelkerülés ellen tett eddigi erőfeszítéseit is.

Melyek az adatkezelési tájékoztatóval szemben támasztott legfontosabb formai és tartalmi követelmények a GDPR alapján és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) gyakorlata szerint? Mire legyen tekintettel az adatkezelő az adatkezelési tájékoztató megszövegezésekor? Dr. Deli Petra Eszter, a WTS Klient jogi szakértője ezekre a kérdésekre ad választ.

Egy újonnan alakuló cégnek a megalakulástól számított 90 napon belül el kell készítenie a számviteli politikáját. Sok vállalkozás azonban már az elején megtorpan.Toki Anita, a WTS Klient managere a döntéshozóknak nyújt támpontot  a számviteli politika elkészítéséhez.

Szükség van-e az év végén esedékes társasági adó feltöltés intézményére? Ha nincs, miért nem törlik el a döntéshozók? Lambert Zoltán, a WTS Klient ügyvezető partnere többek között ezekről a kérdésekről fejti ki véleményét.

László Tamás, a WTS Klient managere összegzi, hogy mit érdemes tudni a külföldi áfa visszaigénylése kapcsán, és figyelmeztet többek között arra is, hogy az EU-n kívüli, ún. elismert harmadik államokra vonatkozó kérelmeket nem a NAV-on keresztül, hanem az adott országban kell kezdeményezni.

Cseri Zoltán, a WTS Klient managere összegzi, hogy mit jelent a vevői készlet egyszerűsítési szabály, és hogy milyen feltételek mellett lehet azt alkalmazni.

Lambert Zoltán. A WTS Klient ügyvezető partnere a látvány-csapatsportok támogatásának előnyeit és lehetőségeit fejti ki, és arról is beszél, miért indokolt nemzetgazdasági szempontból is a látvány-csapatsportok magyarországi támogatási rendszere.

Lakásvásárlókat és fejlesztőket egyaránt komolyan érinti a változás, hogy 2020 január 1-jétől az új lakóingatlanokra 5%-os áfa helyett 27%-os áfa fog vonatkozni…

Bár a türelmi idő lejártával a hibás, késedelmes vagy hiányzó online adatszolgáltatás miatt kiróható mulasztási bírság nagyon súlyos, számlánként akár 500 000 forintra is rúghat, tudni kell, hogy a szankcionálás során a NAV méltányosan jár el, és megvizsgálja, hogy az adózó a felkészülés során minden tőle telhetőt megtett-e…

Általában vélt vagy valós szinergiák, illetve a szinergiák által eredményezett költségcsökkentés azok, amelyekkel előkészítéskor az egyesülés létjogosultságát indokolni szokták…

„Egy üzletág felvásárlásánál mindig sok szempontot kell mérlegelni. Fontos kérdés például, hogy mennyi idő áll a rendelkezésre, hogy milyen költségekkel és milyen jogi procedúrával jár a tranzakció lebonyolítása…

„Javítja az üzleti évek összehasonlíthatóságát, hogy 2019-től egy időszakban lehet majd kimutatni a támogatási bevételt az elszámolt költséggel, ha bizonyíthatóan be fog folyni a támogatás” – említ a jövőre várható számos számviteli változás közül egy fontos példát Szeles Szabolcs, a WTS Klient pénzügyi tanácsadási igazgatója.

Az új adózás rendjéről szóló törvény szankcióit, így például az adóbírságra, a késedelmi pótlékra és a mulasztási bírságra vonatkozó szabályokat elemzi dr. Felsmann Tamás, a WTS Klient adójogi szakjogásza…

Június közepén az Országgyűlés elé került egy terjedelmes, 2019-re vonatkozó új adócsomag, valamit a szociális hozzájárulási adóról szóló teljesen új, külön törvény tervezete. Kovács Béla, a WTS Klient senior managere. A szakértő július 12-én, csütörtökön az InfoRádióban beszélt a 2019-ben várható adóváltozásokról.

Egy hónapig még nem lesz szankció abban az esetben, ha számlakiállítás előtt regisztráljuk magunkat az online számlázás rendszerébe, majd pedig utólagosan, július 31-ig feltöltjük azokat a számlákat, amelyeket időközben kiállítottunk…

„A magyar kormány által június 19-én előterjesztett adócsomag javaslatai azt mutatják, hogy összességében stabil marad a magyar adórendszer 2019-ben. Ez mindenképpen jó hír a befektetőknek, akiknek a kiszámíthatóság az egyik legfontosabb szempont…

A termékdíj raktár igénybevételével belföldi kitárolásoknál a termékdíj-fizetési kötelezettség halasztható, ha pedig a termék úgy hagyja el a raktárt, hogy végleges rendeltetéssel külföldre kerül, akkor véglegesen elkerülhető…

Adótanácsadóként egyre több olyan hazai és nemzetközi ügylettel találkozunk, amelynek a tárgya vagy egy magyarországi ingatlan vagy pedig egy jelentős ingatlanvagyonnal rendelkező társaság üzletrésze…

Világszerte, így Magyarországon is komoly gond a szakemberhiány és a munkaerő megtartása. Miközben a cégvezetőknek az is célja, hogy adózási szempontból a legoptimálisabb megoldást válasszák a munkaerő megszerzésére és megtartására, a munkavállalók igényei egészen eltérőek lehetnek egy-egy életszakaszban…

Megbízható Munkaadó címet kapott május 29-én a WTS Klient a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarától…

Azoknak, akik az IFRS-ek szerint állítják össze egyedi beszámolójukat, illetve akik a konszolidációhoz IFRS szerinti csoportjelentést készítenek, a 2019. január 1-jén vagy azután induló üzleti évben az IFRS 16 standardot kell alkalmazniuk a lízingek számviteli elszámolásában…

„Laikusok sokszor összekeverik a cégérték és a cég eladási árának fogalmát, pedig a kettő közel sem ugyanaz…

Már csak alig több mint egy hét van hátra az idei személyi jövedelemadó bevallás beadási határidejéig. Bár az e-szja segítségével a NAV elkészíti az adózók számára a bevallási tervezetet…

„A munkaviszony létesítésekor, illetve fennállása alatt a munkáltatók alapvetően a vonatkozó jogszabályok, és a munkaszerződés alapján, a munkaviszony létesítésére tekintettel kezelnek személyes adatot.”

Alig több, mint két hónap van hátra az online számlázás elindulásáig, de még ügyvezetői szinten is sok kérdőjel van a rendszerrel kapcsolatban…

2018 elején a WTS Klient több mint 100 nagyvállalatot, főleg nemzetközi céget kérdezett meg az idei év kihívásairól, üzleti terveikről és az előttük álló akadályokról…

Az április 1-jén hatályba lépő magyar-török szociális egyezmény a többi szociális biztonsági egyezményhez hasonlóan számos mentességet biztosít a két ország között mozgó munkavállalók járulékfizetési kötelezettségeit illetően…

„Az online átállás részeként 2018-tól az elektronikus ügyintézésre kötelezettek, így kiemelten a gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók fellebbezéseiket már nem papíralapon, hanem interneten keresztül, e-Papír segítségével nyújtják be” – hangsúlyozza dr. Felsmann Tamás, a WTS Klient adójogi szakjogásza.

Az elmúlt hetekben többezer magyar vállalkozó kapott levelet egy hamburgi székhelyű cégtől, amely az elmaradt, ún. európai üzleti szám (EBN) miatt kér adatot és mellesleg évi 771 eurót a vállalkozásoktól. Lambert Zoltán erről is beszél az interjúban.

Az önellenőrzési szándék bejelentése az új adózás rendjéről szóló törvény alapján 2018-tól jelent egy új lehetőséget az adózók számára…

Akár engedélyezte a munkáltató a munkavégzés céljára szolgáló e-mail fiók magáncélú használatát, akár nem, nem tekinthet bele a munkavállaló magáncélú levelezésébe…

A magyar könyvelőprogramok várhatóan tudják majd kezelni az online adatszolgáltatás technológiai kihívásait, de ahol nem magyar könyvelőszoftverek állítják ki a számlákat, ott megfelelő IT-megoldásra lesz majd szükség…

Adózási szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy az ingatlanfejlesztő által megvásárolni kívánt ingatlan építési telekként vagy beépítetlen ingatlanként van nyilvántartva, és az sem mindegy, hogy a helyi önkormányzat vagy a földhivatal nyilvántartásáról van-e szó” …

Milyen követelményeket kell betartaniuk jelenleg a munkáltatóknak a munkaviszony létesítését megelőző adatkezelés kapcsán? Milyen hatással lesz az adatkezelési gyakorlatra az EU május 25-től hazánkban is kötelező általános adatvédelmi rendelete, a GDPR? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Deli Petra Eszter, a WTS Klient jogi szakértője.

A munkáltatók is hozzájárulhatnak a tagok egészségügyi kiadásának finanszírozásához, akár rendszeres egészségpénztári befizetések formájában, akár munkáltatói adomány formájában…

A kis- és középvállalkozásoknál a funkciók gyakran nincsenek elkülönítve, így a pénzügyek rendben tartása sem külön apparátus vagy szakember feladata…

2018-tól Magyarországon is új szabályok érvényesek a transzferár-nyilvántartás elkészítésére. A 2017. október 18-án megjelent transzferár-nyilvántartási rendelet alapján például a transzferár-nyilvántartás kötelező tartalmi eleme lett a fődokumentum és a helyi dokumentum is…

A napokban megjelent a kormány honlapján az online számlázással kapcsolatos új rendelettervezet. A frissített tervezet szerint az online számlázáshoz szükséges számlázó program adatexport adatszerkezete a korábbi tervekkel ellentétben már nem a számlarendelet mellékletébe kerül átültetésre…

A magyar gazdaság 4% körüli növekedését jócskán meghaladó mértékben, 30% felett növekedett az építőipar teljesítménye a 2017-es előzetes adatok szerint.

2018 januárjában a nemzetközi kapcsolatokkal bíró cégeknek érdemes számba venniük, hogy milyen adatbejelentési kötelezettségeknek kell céges adóalanyként megfelelniük…

„2019-től négy éven keresztül újabb 2-2 százalékponttal csökkenhet a munkáltatók adóterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi 6 százalékot”