Devizás áttérés támogatása

A devizában történő könyvvezetés számos előnnyel járhat olyan társaságok számára, melyek ügyleteiket döntően egy adott devizában realizálják.

  • Elősegítheti az eredmény tervezhetőségét.
  • Megvéd a forint árfolyamingadozásaitól.
  • Elkerülhetők a nem realizált árfolyamkülönbözetek kiszámíthatatlan, nem várt eredményhatásai.
  • Jelentősen lecsökken a nem realizált árfolyamnyereségek után fizetendő társasági adó.

Összegezve ezen előnyöket a devizában történő könyvvezetés egy hatékony eszköze a könyvekben megjelenő árfolyamkockázat minimalizálásának. 

Mit nyújt Önnek konkrétan a devizás áttérés támogatása?

Szolgáltatásunkkal felmérjük, hogy érdemes-e társaságának mérlegelnie a valamely devizában történő könyvvezetésre átállást. Mindennek szemléltetésére lemodellezzük, hogyan nézne ki a társaság beszámolója az adott devizában, és hogy nagyságrendileg mekkora árfolyamkülönbözet keletkezett volna, ha az áttérés az üzleti év első napján megtörtént volna. A modell alapján közösen kiértékeljük az áttérésben érdekeltekkel, hogy gazdaságilag indokolt-e az áttérés. Részletesen tájékoztatjuk, hogy milyen előnyökkel járhat az átállás, de felhívjuk figyelmüket az átállásban rejlő buktatókra, nehézségekre, hogy a döntést követően ezekre időben fel tudjanak készülni.

A devizás áttérés támogatása során – a döntést követően – segítünk megtervezni az átállás folyamatát. A devizás könyvvezetésre áttérés összetett folyamat, mely számviteli, adójogi, jogi és informatikai kihívásokat is rejt. Egy sikeres áttérés több hónapos, alaposan előkészített folyamat.

Felkészítjük, milyen társasági jogi lépésekre lesz szükség az átállás során. A létesítő okiratban rögzíteni kell a jegyzett tőkét az új devizanemben. Érdemes felülvizsgálni a vevői és szállítói szerződéseket, hogy az ügyletek elszámolása döntően a könyvvezetés devizanemében történjen meg.

Karöltve a vállalatirányítási rendszer informatikai fejlesztőivel kidolgozzuk, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a számviteli elszámolások területén ahhoz, hogy a könyvelési szoftver megfeleljen az áttérés utáni új helyzetnek. Minden továbbra is forintban elszámolásra kerülő ügyletet – mint az adófizetési kötelezettségeket és munkabéreket – idegen pénznemben történő ügyletként kell kezelni a rendszernek az áttérés után, és árfolyamkülönbözetek elszámolása válik majd szükségessé.

Segítünk megoldást találni a konverzió során keletkező rendszerhibák számviteli megoldására.

Oktatások, konzultációk keretében segítünk a számviteli és pénzügyi osztályok munkatársait felkészíteni az áttérésre, mert a devizában történő könyvvezetés jelentős szemléletváltást is jelent.

Támogatást nyújtunk a számviteli politika és egyéb számviteli szabályzatok átdolgozásában.

Összeállítjuk a devizás nyitó mérleget. Támogatást nyújtunk korábbi létesítő okirat szerinti pénznemben készült beszámoló átértékelésében, és szükség esetén támogatást nyújtunk a devizás nyitó mérleg könyvvizsgálata során is a könyvvizsgálók információkkal, kimutatásokkal és értékelésekkel való kiszolgálásában.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.