Expatok adózásával kapcsolatos tanácsadás és compliance munkák, bevallások

A multinacionális vállalatok gyakran küldik munkavállalóikat egy másik országban található csoportcégükhöz. Magyarországra is jelentős számú expat (azaz külföldről Magyarországra küldött) kolléga dolgozik a legkülönfélébb konstrukciókban. Jellemző, hogy a külföldi munkavállalók néhány évig maradnak Magyarországon, a kiküldetés leteltével pedig visszatérnek a kiküldő országba, vagy más országban található csoportcégekhez utaznak tovább. Emellett egyre nagyobb számban látjuk, hogy magyar cégeknél dolgozó magyar kollégákat külföldi csoportcégekhez, vagy adott esetben a magyar leányvállalat külföldi telephelyéhez küldenek ki.

Miért lehet hasznos az expatok adózásával kapcsolatos tanácsadás?

Mindkét kiküldési irány esetén igaz az, hogy a helyes adókötelezettség megállapításához szakértői szemmel kell megnézni az adóegyezmények rendelkezéseit. (Egyezménnyel nem rendelkező országokba történő kiküldetésnél pedig további speciális szabályok vizsgálata lesz szükséges, és sok esetben a kettős adóztatás sem kizárt). Az adózás mellett sokan nem veszik figyelembe a kötelező társadalombiztosítás-fizetési kötelezettségeket. Ezek a tételek sok esetben akár magát az adóterhelést is meghaladják.

Az expatok társadalombiztosítás-fizetési kötelezettségei

Az expatok adózásának és társadalombiztosítás-fizetési kötelezettségének területén csapatunk speciális szaktudással rendelkezik. Elsődleges célunk, hogy a kiküldött kollégák számára az adófizetés és az adóbevallás folyamata, annak esetleges bonyolultsága ellenére gördülékenyen történjen meg. Segítünk annak megállapításában, hogy mely országnak van adóztatási joga, és segítünk az adókötelezettség teljesítéséhez szükséges teljes adminisztrációs folyamatban. Amennyiben az adóhatóság ellenőrzést folytat a magánszemélyeknél, kollégáink minden esetben leveszik a személyes találkozók terheit a kiküldöttek válláról. Komplex megoldásokat kínálunk igény esetén a WTS Global nemzetközi hálózata GES csoportjának segítségével.

Fontosabb szolgáltatásaink az expatok adózásával kapcsolatos tanácsadás területén a következők: 
  • a kiküldő külföldi HR-központokkal és a külföldi adótanácsadókkal, valamint a kiküldött kollégákkal együttműködve a helyes adóztatás és társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség megállapítása (belépési és kilépési megbeszélésekkel együtt)
  • külföldi cégek járulék szempontú regisztrációja Magyarországon
  • telephelyekhez és kereskedelmi képviseletekhez kapcsolódó adózási és adóadminisztrációs feladatok végrehajtása
  • negyedéves adóelőleg kalkulációk készítése
  • jogszabályváltozás figyelése, információ a kiküldöttek és a HR-osztályok felé
  • éves személyi jövedelemadó bevallások elkészítése, figyelemmel a munkabéren kívüli jövedelemtípusok speciális adózására
  • támogatás adóellenőrzések során
  • adófolyószámla vizsgálat, éves jövedelemigazolás kérése
  • illetőségigazolás, adószám és társadalombiztosítási szám kérése

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.