IFRS tanácsadás

A fokozatos bevezetésnek köszönhetően egyre több vállalkozás számára vált lehetővé a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, vagyis IFRS-ek egyedi beszámolási célokra történő alkalmazása. Mostanra elmondható, hogy nagyjából minden vállalkozás élhet ezzel a lehetőséggel, amely számára valódi előnyökkel járhat. Persze ez nem jelenti azt, hogy a lehetőség tényleges előnyöket hordoz mindegyik érintett vállalkozásnak. IFRS tanácsadás üzletágunk segít ügyfeleinknek felmérni, hogy valóban profitálhatnak-e abból, ha az IFRS-eket egyedi beszámolási célokra alkalmazzák.

Alapos előkészületet, mérlegelést, fontos stratégiai döntéseket igényel, hogy egy vállalkozás egyedi beszámolási célokra tudja alkalmaznia az IFRS-eket.

Vállaljuk ügyfeleink részére az IFRS-ekre való áttérés kockázatainak, vállalkozásra gyakorolt hatásainak komplex feltérképezését, a stratégiai döntési pontok beazonosítását, a döntési variánsok hatásainak bemutatását. Az IFRS bevezetés a stratégiai szinten túl azonban jelentős hatással van az operatív működésre is, ezért ügyfeleinket gyakorlati tanácsokkal tudjuk segíteni az áttérés üzleti, valamint a pénzügyi és számviteli folyamatokra gyakorolt hatásainak felmérésével, az alkalmazott vállalatirányítási rendszer IFRS követelményeivel való összhangba hozásával, vagy a megfelelő vállalatirányítási rendszer kiválasztásával, bevezetésének pénzügyi és számviteli támogatásával.

IFRS tanácsadás keretében ügyfeleinknek gyakorlati segítséget tudunk nyújtani a vállalkozás érdekeit legjobban szolgáló IFRS számviteli politika kialakításában, az IFRS standardokban bekövetkezett változások miatt szükségessé váló számviteli politika aktualizálásokban.

Adótanácsadó kollegáink bevonásával előzetesen felmérjük az IFRS áttérés adófizetési kötelezettségre gyakorolt hatását az áttérés évére és a követő évekre is.

Azon ügyfeleink részére, akik az IFRS-eket egyedi célokra nem, csak csoportjelentéshez használják, vállaljuk a magyar számviteli adatokból IFRS szerinti konszernjelentés elkészítését, illetve a magyar számviteli rendszerből konszern jelentési rendszer kialakítását, az egyes főkönyvi számok IFRS-számlatükörhöz való hozzárendelését. Komplexebb egyedi tranzakciókban segítjük ügyfeleinket a gazdasági esemény IFRS-ben és/vagy magyar számviteli rendszerben történő megfelelő leképzésében. Készséggel állunk ügyfeleink részére mind a halasztott adó számításával, mind a cash-flow kimutatás összeállításával kapcsolatban.

IFRS tanácsadás keretében vállaljuk továbbá a következőket:
  • az első IFRS szerinti beszámoló elkészítésének támogatása
  • IFRS szerinti beszámoló könyvvizsgálatának támogatása
  • a számviteli politika változásának beszámolóra, illetve társaságra gyakorolt hatásának felmérése, a tervezett változások hatásainak előzetes felmérése
  • eseti IFRS kérdések megválaszolása
  • társasági adóalap meghatározása IFRS beszámoló készítésekor
  • támogatás IFRS szerinti adóalap adóhatósági vizsgálata során

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.