NAV állásfoglalás és feltételes adómegállapítási kérelmek kidolgozása bonyolultabb adózási kérdésekben

Sok esetben egy adott tranzakció megítélése a vonatkozó jogszabályok teljes ismeretében sem egyértelmű. Ezekben az esetekben segítséget nyújtunk ügyfeleinknek a tervezett, vagy folyamatban lévő tranzakció adójogi véleményezésében, illetve kérdést intézünk a NAV vagy a Pénzügyminisztérium felé, hogy erősítsék meg véleményünket a gazdasági esemény helyes kezelését illetően.

NAV állásfoglalás, PM állásfoglalás – mire kötelez?

Bár az adóhatóság vagy a Pénzügyminisztérium szakfőosztályának véleménye nem kötő erejű, egy adóellenőrzés során tudja igazolni, hogy az adózó az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt el, és a kérdéses tranzakció vagy ügylet során igyekezett szakmai megerősítést találni.

NAV állásfoglalás mellett ugyanakkor megfelelő „biztosítékot” nyújthat, ha az adózás rendjéről szóló törvényben adta lehetőséggel élve adótanácsadón keresztül feltételes adómegállapítási kérelmet nyújtunk be meghatározott adónemek tekintetében (társasági adó, személyi jövedelemadó, helyi iparűzési adó). A kérelem díjköteles, csak jövőbeni ügyletre adható be, ugyanakkor változatlan körülmények között maximális biztonságot adhat az adóellenőrzések során az adott ügylet / szerződés vagy szerződéscsoport megítélését illetően.

Fontosabb szolgáltatásaink a következők:
  • NAV állásfoglalás, illetve PM állásfoglalás bekérése
  • feltételes adómegállapítás elkészítése nagy volumenű jövőbeni tranzakció esetén
  • APA kérelmek benyújtása a szokásos piaci ár megállapításának biztosításra és igazolására

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.