Teljes körű bérszámfejtés

A munkáltatói kötelezettségek közül a bérszámfejtés az egyik legérzékenyebb pont a munkavállalók szempontjából. A vonatkozó törvényi szabályok és a hozzá kapcsolódó számos önálló jogszabály sok esetben alig vagy egyáltalán nem utal egymásra, így nehéz helyzetbe hozza a munkáltatót és a bérszámfejtőt. A bérszámfejtés, különösen a teljes körű bérszámfejtés kiszervezése költséghatékony és diszkrét megoldást jelent a munkáltatónak. A rendszeres bérszámfejtési feladatok kiszervezését azon vállalkozásoknak javasoljuk, amelyek nem rendelkeznek külön személyzeti osztállyal és nem szeretnék ezt a kockázatot és adminisztrációt házon belül tartani. A bérszámfejtési tevékenység kiszervezésével költséget takaríthat meg a vállalkozás, emellett a saját bérszámfejtő váratlan felmondása vagy betegsége esetén jelentkező problémák is elkerülhetők.

Naprakész szaktudás a teljes körű bérszámfejtés területén

Munkatársaink naprakész és átfogó szaktudása garanciát jelent arra, hogy adózási és munkajogi szempontból is a legköltséghatékonyabb megoldásokat kínáljuk az Önök számára.

Amellett, hogy ügyfeleink cégeik teljes bérszámfejtését kiszervezhetik hozzánk, igény szerint speciális bérszámfejtési feladatokat is ellátunk. Akár, ha csak a vezetők, kiemelt munkatársak számfejtését szeretné kiszervezni a teljes titoktartás, diszkréció érdekében, az is lehetséges.

A bérszámfejtés folyamata, vagyis a nettó fizetések és a hozzá tartozó adók és járulékok havonta elvégzett kalkulációja, számos lépést foglal magába, amelyek során alkalmazni kell a törvényi és a jogszabály hátteret.

A teljes körű bérszámfejtés területei

A bérszámfejtés három fő feladatkörre osztható: az év elindításához tartozó folyamatokra, a havi és az év végi feladatokra.

Az év nyitásakor szükséges a munkáltatók és munkavállalók részére számos nyilatkozat eljuttatása, továbbá azok feldolgozása és ellenőrzése. Ilyen dokumentumok lehetnek – a teljesség igénye nélkül – a családi kedvezmény, a gyermek pótszabadság, az első házasok kedvezménye, költségtérítés, adóelőleg nyilatkozat stb.

A havi bérszámfejtési feladatok elvégzése a leginkább időigényes folyamat a teljes körű bérszámfejtés során. Az új munkavállalók bejelentési kötelezettsége az adóhivatal felé, előző munkahelyi adataik feldolgozása, valamint a kilépő munkavállalók elszámolása és kilépő papírjainak elkészítése nagyon fontos feladat. Az ügyféllel előre egyeztetett havi ütemterv alapján feldolgozzuk a beérkezett jelenléti íveket, helytelen munkavégzés esetén a munkáltató felé jelezzük a kockázatokat és hibákat, munkaidő keret alkalmazása esetén elvégezzük az óraszámok nyilvántartását, a munka- és pihenőidő, valamint a betegségek rögzítését, kalkulálását. A munka-díjazás szabályainak betartását szem előtt tartva, az alapbér, bérpótlékok, további bérelemek (jutalom, prémium, jutalék), távolléti díj számítása és a cégeknél specifikusan előforduló kifizetések kalkulálása az adózási szabályok betartásával (pl.: napidíj, utazási költségtérítés, cafeteria, munkáltató által adómentesen nyújtható juttatások stb.) történik.

Munkáltatói és munkavállalói adók és járulékok

A törvényi szabályozások betartásával teljesítjük és nyilvántartjuk a munkabérből való levonásokat. A munkabért terhelő adó és járulékfizetési kötelezettségek területén megkülönböztetjük a munkáltatói és munkavállalói adókat és járulékokat. A kalkulált összegekről munkavállalókra lebontva minden hónapban adatot szolgáltatunk az adóhivatal részére. Bérszámfejtési részlegünk munkatársainak magas szaktudása és naprakész ismerete biztosítja, hogy a munkáltató és munkavállaló által igénybe vehető adókedvezményekre és azok lehetséges felhasználásának feltételeire felhívja a figyelmet és érvényesítse azokat.

Havi feladataink közé tartozik még adatszolgáltatások, bevallások, bejelentések elkészítése és továbbítása a különféle hatóságok felé, továbbá főkönyvi feladások fejlesztése és készítése, havi munkabér, adó és járulék átutalási megbízások teljesítése, kimutatások és költség-tervezetek készítése, társadalombiztosítási ellátások igénylése és ügyintézése az egészségbiztosító pénztár felé, társadalombiztosítási kifizetőhelyi teendők ellátása, valamint a havi bérjegyzékek küldése elektronikus úton a munkavállalóknak, jelszóvédelemmel ellátva.

Amennyiben szükséges a hatóságok előtti képviselet egy esetleges ellenőrzés esetén, ahhoz is segítséget nyújtunk.

Az egymással összefüggő szabályokat minden esetben összefüggésükben alkalmazzuk, és a jogszabály szövegét értelmezve, azt a bérszámfejtés gyakorlatába ültetjük át. Cégünk a NexonBér bérszámfejtő programot használja, amely egy rendszeresen karbantartott és folyamatosan frissített szoftver. Munkatársaink nagyfokú gyakorlattal kezelik ezt a rendszert, és rendszeresen részt vesznek mind szakmai, mind pedig technikai továbbképzéseken.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.