Vállalatértékelés

Vitathatatlanul a cégvásárlások során merül fel leggyakrabban a kérdés: „Mennyit is ér valójában a társaság?” A vállalatértékelés szükségességét számtalan további körülmény is kiválthatja. A vállalatértékelés megfelelő módszerének kiválasztása is része feladatunknak, mely nagyban függ a vállalatértékelés szükségességét kiváltó céltól.

Milyen helyzetekben merülhet fel a cégérték meghatározása iránti igény?
  • A társaság tulajdonosának nem árt tisztában lennie a cégértékkel az üzletrészek/részvények értékesítésekor.
  • A társaság felvásárlásakor a felek közötti alkun múlik, milyen vételárat határoznak meg. A tényleges vállalatértéket a vevőnek is fontos felmérnie, mely a kialkudott vételártól természetesen a gyakorlatban gyakran eltér.
  • Adózási szempontok is motiválhatják egy társaság cégcsoporton belüli adás-vétele esetén a független piaci ár meghatározását. Ebben az esetben a transzferár dokumentáció készítése során is igazolni kell, hogy független harmadik fél is hajlandó lett volna ezt az árat megfizetni a társaságért, és nem csak adómegtakarítási szempontok vezérelték az ár meghatározását.
  • Cégvásárlás esetén a vételár felbontása alkotó elemeire IFRS előírás. Ilyenkor az IFRS 3 Purchase Price Allocation módszerének megfelelően készül el az értékelés.
  • Start-up vállalkozások tőkebevonása során is nélkülözhetetlen a cégérték felbecslése.
  • Egy üzletág értékesítésekor is felmerülhet az üzletág értékelésének szükségessége.

A vállalatértékelés módszerei

Ahhoz, hogy szakértőink felmérjék, hogy az adott szituációban melyik a legalkalmasabb értékelési módszer, a társaság vezetőivel folytatnak interjúkat a társaság, annak tevékenységének, piaci lehetőségeinek és kockázatainak minél alaposabb megismerése céljából. A kiválasztott értékelési módszerhez szükséges információk bekérése, feldolgozása és kiértékelése során folyamatosan egyeztetünk az értékelendő társaság vezetőivel a megkapott információk minél valósághűbb reprezentálása céljából.

A leggyakrabban használt vállalatértékelési módszerek a következők:

  • DCF módszer
  • könyv szerinti értékből kiinduló cégérték (számviteli megközelítés)
  • összehasonlító értékelés

A diszkontált jövőbeli pénzáramlások módszere, a DCF módszer jövőbeli üzleti terveken és cash-flow terveken alapul, és a piaci kockázatokat figyelembe véve határozza meg a jövőbeli pénzáramok jelenértékét.

A könyv szerinti értékből kiinduló cégérték megközelítése alapvetően a társaság számviteli beszámolójában szereplő saját tőkéjét veszi alapul. A szakértő célja az eszközökben lévő rejtett tartalékok és az esetleges mérlegen kívüli eszközök és kötelezettségek feltárásával egy piaci értékre korrigált saját tőke meghatározása.

Az összehasonlító értékelés piaci adatokon alapul. Ezt az eljárást adatbázisokból történő összehasonlító értékek lekérésével és kiértékelésével végezzük el.

Szakértőink jelentős iparági ismerettel és nagy értékelési tapasztalattal állnak ügyfeleink rendelkezésére komplex értékelési feladatok elvégzésében.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.