2013. április 3.

Nem lesz fordított adózás a sertés- és takarmányszektorban

A Nemzetgazdasági Minisztérium Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkárságának április 2-i közleménye szerint 2013. április 1-jétől fordított adózás vonatkozott volna az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítésére.

Ezen intézkedés bevezetése azonban uniós jóváhagyáshoz kötött, mely kérelem jóváhagyására vonatkozó magyar kérelmet az Európai Bizottság 2013. március 19-én elutasította. A Magyar Közlöny 54. számában megjelent törvénymódosítás alapján ennek megfelelően a sertés- és takarmányszektorra vonatkozó fordított áfa szabályok mégsem lépnek hatályba 2013. április 1-jén.

Ezen termékkör esetén továbbra is az értékesítő adóalanynak kell felszámítania az értékesítése után az adót, és nem lépnek hatályba a fordított adózás alkalmazásához társuló adminisztratív kötelezettségek sem. A termékkört a korábbi törvénymódosítás pontosan definiálta meghatározott vtsz. számok megadásával (pl. házi sertés egészben, vagy félben, állatok etetésére szolgáló készítmények – kutya, vagy macskaeledel kivételével). Így tehát az egyes gabonafélékre vonatkozó, 2012. július 1-jétől alkalmazandó fordított adózástól eltérően ebben az ágazatban nem kerül bevezetésre a fordított adózás (a fordított adózás nem titkolt célja a magas áfa kulcs miatti áfa csalások visszaszorítása lett volna).

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.