Általános forgalmi adó tanácsadás és compliance munkák

A magyar 27%-os áfakulcs az Európai Unió legmagasabb áfakulcsa. Hibás minősítés esetén ez az adónem az, amely talán a legfájdalmasabb lehet. Tapasztalataink alapján az előzetesen kért általános forgalmi adó tanácsadás nem mindig történik meg, akár még egy nagy volumenű, speciális tranzakció esetén sem, ahol az áfa kezelés amúgy sem lenne egyszerű. Az érintett felek akkor szembesülnek egy adott tranzakció áfa problémáival, amikor vagy az adóhatóság tagadja meg az áfa levonást, és a levont áfa 50 százalékáig terjedő adóbírságot szab ki, vagy a vevő utasítja vissza a számla kifizetését a szerinte helytelen adókezelés miatt.

Általános forgalmi adó tanácsadás láncügyletek esetén

Éppen ezért nagyon fontos az áfa adónemben is az, hogy előzetesen, akár a vevővel egyeztetve is jól határozzuk meg az alkalmazandó áfaterhet. Egy ilyen egyeztetés arra is lehetőséget teremt, hogy azonosítsuk az esetleges láncügylet valamennyi szereplőjét, egyeztessünk a logisztikusokkal is, hiszen a vevői lánc specialitásai is hatással lehetnek az adózásra. Ez az az adónem, amely az ellenőrzések során is kiemelt figyelmet kap a kapcsolódó adócsalások miatt is. A jóhiszemű gazdálkodókat abban segítjük, hogy folyamataikat úgy alakítsák ki, hogy egy esetleges adóellenőrzés során is nyugodtan tudjanak aludni.

Compliance munkánkkal időt és pénzt takaríthat meg

Az általános forgalmi adóval kapcsolatban nem lehet eléggé hangsúlyozni az adminisztráció fontosságát. A helyes adózás megállapítása még csak fél siker. Azt is biztosítani kell, hogy valamennyi kapcsolódó rendszer jól össze legyen hangolva, és egy ellenőrzés során a megfelelő adatokat, szállítás-igazolásokat adjuk át az a NAV adóellenőreinek. Az általános forgalmi adótanácsadás mellett a gyakorlatban is segítjük ügyfeleinket áfa bevallások és egyéb, általános forgalmi adóval kapcsolatos dokumentumok elkészítésében. Az adótanácsadáshoz kapcsolódó adminisztratív és compliance munkák egy kézben tartásával ügyfeleinknek időt és pénzt takarítunk meg. Valamennyi ügyfelünkkel hosszú távú, többéves munkakapcsolatot alakítunk ki, ahol teljes mértékig figyelembe vesszük a felénk kommunikált igényeket.

Fontosabb szolgáltatásaink a következők:
  • adott tranzakció áfa szempontú minősítése, figyelemmel a speciális tranzakciókra, mint például az üzletág átruházás, ingatlan átruházások, fel- és összeszereléssel párosuló termékértékesítések, konzorciumi struktúrák, komplex láncügyletek kezelése
  • magyarországi áfa regisztráció külföldi cégek számára teljes körű képviselettel, amely kiterjed az esetleges adóellenőrzések támogatására is
  • áfabevallások, összesítő jelentések, Intrastat jelentések, adatbejelentők, adatmódosítók elkészítése
  • tanácsadás és compliance támogatás nyújtása EKÁER (Elektronikus Közúti Árufuvarozó Ellenőrző Rendszer) ügyekben is

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.