2013. április 8.

Adóhatósági ellenőrzések 2013. évi irányvonalai – kockázatos a vállalkozásom?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 4001/2013. tájékoztatásában tette közzé a 2013. év kiemelt vizsgálati céljait, az ellenőrizendő főbb tevékenységeket, továbbá az ellenőrzésre történő kiválasztás szempontjait. Nézzük meg mely cégek számítanak „kockázatos”vállalkozásnak,  és számíthatnak adóellenőrzésre 2013. évben nagyobb eséllyel.

A „megszokottól” eltérően fokozott számban várható ellenőrzés azon adónemek tekintetében, amelyek a vámhatóság hatásköréből az adóhatósághoz kerültek 2013. január 1-jétől, úgymint a környezetvédelmi termékdíj, az energiaadó és a népegészségügyi termékadó.

Az ellenőrzésre történő kiválasztás a következő esetekben különösen indokolt a vállalkozás alakulásának időszakában:

•    Amennyiben a cég külföldi ügyvezetőjének nincs belföldi bejelentett lakcíme, csak a kézbesítési meghatalmazottra vonatkozó adatok bejelentésére kerül sor.
•    Amennyiben a megalakulást követően (különösen alacsony jegyzett tőke esetén) jelentős forgalom, illetve nagy összegű fizetendő és emellett közel azonos összegű levonható általános forgalmi adó bevallása történik.

Az alakulást követő legfontosabb kockázati faktorok a teljesség igénye nélkül a következők:

•    Gyakori székhely, illetékesség, illetve tulajdonosváltás.
•    Nagyobb létszámú munkaerőt munkaerő-kölcsönző cégtől kölcsönbe vevő vállalkozások.
•    A munkaigényes ágazatokban alkalmazottakkal nem, vagy nem megfelelő számban rendelkező társaságok, áfa minimalizáló magatartással.
•    A bevallásokban sorozatosan nagy forgalom és bevételekhez igazodó nagyságú kiadások szerepeltetése (adóminimalizálás).
•    Túlnyomórészt transzfer szerepkör az Európai Közösség tagországainak vállalkozásaival folytatott kereskedelemben, melyhez összegében és a forgalomhoz képest jelentős VIES eltérés párosul.
•    De-minimis, illetve uniós támogatás igénybevétele.

Az adóhatóság szempontjából ezen kívül továbbra is lényeges kockázatot képvisel a kapcsolt vállalkozások közötti árképzés, különösen, ha az ügyletek által az egyik vállalkozás tartósan veszteséges lesz. A társasági adó vizsgálata során az adóhatóság fokozott gondossággal fog eljárni, ha a vállalkozás immateriális javakra, tárgyi eszközökre terven felüli értékcsökkenést; követelésekre, készletekre értékpapírokra, tulajdoni részesedést jelentő befektetésekre nagy összegű értékvesztést számol el. A veszteségelhatárolás új szabályainak alkalmazásának ellenőrzése szintén kiemelt szerepet kap.

Az innovációs járulék kötelezettség csökkentésével összefüggésben tapasztalt jogszerűtlen adózói eljárások miatt az adóhatóság folytatni fogja az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzéseket a tanulmányt készítők körében, melynek a későbbiekben komoly hatásai lehetnek a tanulmányok alapján innovációs járulék kötelezettséget csökkentő cégeknél.

Az adóhatóság tájékoztatójából kiderül egyébként, hogy „a jogkövetésre nyitott ügyfeleknél a tájékoztatás és a prevenció érvényesül. A kisebb jogsértésekkel érintett adózókkal szemben, vagy alacsonyabb károkozási potenciál esetén kap szerepet a jogkövető magatartás elősegítése.” Ez az üzenet mindenképpen pozitívnak mondható, az ellenőrzések során érdemes lehet fejben tartani ezt a hivatalos álláspontot. Ugyanakkor a tájékoztatóból az is kiolvasható, hogy a „világhálóra felkerülő adatok, információk bővülésével tovább erősítendő a nyilvánosan elérhető adatok kockázatelemzés során történő hasznosítása.” Mindebből az tűnik ki, hogy a vállalkozásunk marketing megjelenései, vagy a vállalkozást érintő közösségi hírek már nem csak a potenciális ügyfeleinknek, üzlettársaknak lesz érdekes (versenytársainknak pedig vélhetően demoralizáló), hanem az adóhatóság szakemberei is mazsolázhatnak ezen információk közül.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.