2014. január 6.

Gyed extra, avagy jobban megéri gyermeket vállalni?

Gyermekvállalás, munka, megélhetés. Van létjogosultsága a három fogalomnak egymás mellett? A mai felgyorsult világban egyre többeket foglalkoztatja az, hogy gyermekvállalást követően mikor és milyen feltételekkel térhetnek vissza a munkaerőpiacra, és milyen juttatásokkal számolhatnak gyermekvállalás esetén. Fontos tudnivalók gyermekvállalás előtt állóknak és foglalkoztatóknak!

2013. december 18-án kihirdetésre került a parlament által elfogadott, a gyermekgondozási ellátások átalakításával, valamint a szociális hozzájárulási adó megfizetése alóli kedvezmény bővítésével összefüggő módosításokról szóló 2013. évi CCXXIV. törvény. Az ún. „gyed extra” néven ismertté vált csomag a többgyermekes családmodell vonzóbbá tételét, a gyermekvállalás és nevelés, valamint a kisgyermekes szülők számára a munkaerőpiacra való visszatérés feltételeinek javítását célozza.

Ellátások

A 2014. január 1. előtti szabályozás alapján a jogosultak csak egy gyermekgondozási ellátást vehettek igénybe, függetlenül attól, hogy esetleg több gyermek után is járna az ellátás. A módosítás értelmében 2014. január 1-jétől, amennyiben a gyermekgondozási ellátások folyósításának ideje alatt újabb gyermek születik, a korábbi ellátás nem szűnik meg, hanem a jogosultság teljes ideje alatt továbbfolyósítják az összeget. A szülők a közös háztartásban élő gyermekeik után egyidejűleg legfeljebb két gyes folyósítására lesznek jogosultak. Ikergyermekek születésekor a szülők az általános szabályoktól eltérően egy évvel tovább jogosultak a gyed-re, azaz a gyermekek 3. életévének betöltéséig.

A módosítás kiterjeszti a gyed-re vonatkozó jogosultságot a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatókra is. A jövőben azok is jogosultak lesznek gyed-re, akik a szülést megelőző 2 évben magyar nyelvű felsőfokú alapképzés, felsőfokú szakképzés, felsőoktatási szakképzés, szakirányú továbbképzés, mesterképzés, doktori képzés nappali tagozatán legalább két aktív félév hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. További kedvezmény, hogy a hallgatói jogviszony szünetelését, megszűnését követő 1 éven belül szülő nő is jogosult lesz a gyed-re. A megállapított gyermekgondozási díj a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár. Ezen szabályok a 2013. december 31 után született gyermekek után igényelt ellátásokra vonatkoznak.

Munkavállalás

A gyed melletti munkavállalásra nem volt lehetőség, illetve a gyes mellett pedig legfeljebb heti 30 órában volt erre lehetőség a gyermek egyéves kora után 2014. január 1-jét megelőzően. A változás értelmében 2014. január 1-től a gyermek egyéves kora után korlátlanul lehet munkát vállalni, mely mellett – arra való jogosultság esetén – továbbra is folyósításra kerülnek a gyermekgondozási ellátások.

Adókedvezmények

Azok után a három- vagy többgyermekes szülők után, akik gyed-ben, gyes-ben részesültek vagy részesülnek, illetve azon munkavállalók után, akik gyet-ben részesültek vagy részesülnek, a foglalkoztatók az alábbiak szerint lesznek jogosultak adókedvezményre szociális hozzájárulási adójukból, melynek alapja a bruttó munkabér, de maximum 100 ezer forint:
• a foglalkoztatás első 3 évében 27%-os
• a foglalkoztatás 4. és 5. évében pedig 14,5%.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti adókedvezményt a foglalkoztató a törvényben meghatározott igazolások birtokában érvényesítheti.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.