2023. december 7.

Adómentesen ajándékozhatók a borászati termékek

Az új szabály november közepétől érvényes, de feltételekhez kötött

borászati termékek

Ahogy azt már az őszi adócsomagról november elején megjelent összefoglalónkban említettük, november 16-án életbe lépett egy november 30-án törvényi szintre emelt kormányrendelet, amely szerint a nem pénzben kapott juttatások közül adómentessé válnak egyes borászati termékek. Az adómentesség azonban csak meghatározott feltételek esetén áll fenn.

Minek minősülnek a céges ajándékba adott borászati termékek? 

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 70. §-a értelmében egyes meghatározott juttatásnak minősül az adóévben reprezentáció és üzleti ajándékok juttatása alapján meghatározott jövedelem azzal, hogy a jövedelem meghatározásánál figyelmen kívül kell hagyni ugyanezen jogszabály előírásai szerinti adómentes juttatásokat.

Egyes meghatározott juttatásnak minősülnek jelenleg többek között az alábbiak:

 • az évi egy alkalommal – az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése mellett – csekély értékű ajándék révén juttatott adóköteles jövedelem (csekély értékű ajándék a minimálbér 10%-át meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás);
 • az olyan ingyenes vagy kedvezményes termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, és a kifizető – jóhiszemű eljárása ellenére – nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet;
 • az egyidejűleg több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes, rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben (ha a rendezvény, esemény a juttatás körülményeiből megítélhetően döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul) a kifizető által viselt költség (beleértve az ilyen rendezvényen, eseményen a résztvevőknek adott ajándéktárgyra fordított kiadást is, feltéve, hogy az ajándéktárgy egyedi értéke személyenként nem haladja meg a minimálbér 25%-át).

Az egyes juttatások adózásának veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályairól szóló, november 16-án hatályba lépett 451/2023. (X. 4.) Korm. rendelet alapján azonban – a fentiektől eltérően – egyes borászati termékek már adómentesen ajándékozhatók.  Ez azt jelenti, hogy ezen borászati termékek esetében már nem kell egyes meghatározott juttatásként megfizetni a juttatás értékének 1,18-szorosa után a 15% szja-t és a 13% szociális hozzájárulási adót.

Milyen borászati termékek adhatók adómentesen?

A szabályváltozás következtében mentes tehát az adó alól a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 9. § (1) bekezdése szerinti

 • forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől
 • palackozott kiszerelésben vásárolt,
 • oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott,
 • a Btv. 1. § 3. pontja szerinti borászati termékek juttatása

reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként.

A mentesség alá vont borászati termékek körébe az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. részében szereplő, szőlőből készült termékek tartoznak. Ez a dokumentum 17 pontban határozza meg a szőlőből készült termékek kategóriáit.

Eszerint többek között a borászati termékkörbe tartozik:

 • a bor;
 • erjedésben lévő újbor;
 • a likőrbor;
 • a pezsgő;
 • a minőségi pezsgő;
 • a szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor;
 • a gyöngyözőbor;
 • a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor;
 • a szőlőmust stb.
Az adómentesség egyéb feltételei 

Az adómentesség kizárólag olyan borászati termékek ingyenes juttatására vonatkozik, amelyeket a kifizető/juttató közvetlenül a borászati üzemengedélyestől, tehát közvetlenül a borházaktól, illetve a borházak saját értékesítési kereskedőitől szerez be, valamint az előírt szabályozásoknak megfelelően felcímkézve, palackozott kiszerelésben vásároltak meg.

Más kereskedelmi forgalomból származó beszerzésekre, így például áruházakban megvásárolt italokra, vagy étteremben felszolgált italra nem vonatkozik az adómentesség.

Az adómentesség egyaránt érvényes a személyi jövedelemadóra és a szociális hozzájárulási adóra is.

Jó tudni azonban, hogy ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg, az adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály továbbra sem alkalmazható. Ebből következik, hogy például az év végi jutalom adómentesen nem váltható ki borházaktól összeállított ajándékcsomaggal.

Így például, ha egy borház pincéjében rendezett borkóstoló résztvevőinek helyben szolgálnak fel borászati terméket, akkor az értékhatár nélkül adómentes lehet. Ugyanakkor borászati termékek csekély értékű ajándékként való juttatása egy magánszemély esetében csak évi egy alkalommal érvényesíthető, feltéve, hogy a magánszemélynek a kifizető az adóévben más formában nem adott át csekély értékű ajándékot, amelyet nyilvántartással tud igazolni.

Ha kérdése van a borászati termékek ajándékozására vonatkozó adójogszabályokkal vagy az őszi adócsomag egyéb elemeivel kapcsolatban, forduljon bizalommal a WTS Klient adószakértőihez, akik készséggel állnak ügyfeleink rendelkezésére!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.