2013. június 27.

Horvátország EU csatlakozása

2013. július 1-jétől az Európai Unió további taggal, Horvátországgal bővül. A következőkben felsorolunk néhány praktikus tudnivalót, amelyekre érdemes odafigyelni a Horvátországgal folytatott ügyletek vizsgálatakor.

A csatlakozást követően elérhetővé válnak a horvát Közösségi adószámok (a HR tagállam azonosítóját követően 11 számjegyből álló adószám). Horvát üzleti partnereink adószámának érvényességének ellenőrzése, és összesítő jelentésekben történő feltüntetése kulcsfontosságú a közösségen belüli tranzakciók során (korábban áfa szempontból alapesetben termékimportról, és exportról beszélhettünk). Az ellenőrzést az alábbi honlapon keresztül is megtehetjük:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

A csatlakozást megelőzően indult, a csatlakozásig be nem fejezett vámeljárásokat az uniós szabályok értelmében le kell zárni, figyelembe véve az egyes speciális vámeljárási szabályokat.

Általános forgalmi adó szempontból az átmeneti szabályokat kell alkalmazni, különös tekintettel a folyamatban lévő speciális vámeljárási típusokra (Áfa törvény 282. §-a, mely 2013. július 1-jétől hatályos).

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.