2016. augusztus 23.

Hatályba lép a magyar-amerikai szociális biztonsági egyezmény

Hosszas várakozás után 2016. szeptember 1-jétől hatályba lép az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti szociális biztonságról szóló egyezmény, melyet a két ország képviselői tavaly február 3-án írtak alá. A kétoldalú egyezmény alkalmazásával egyszerűsödhet – többek között – a társadalombiztosítási kötelezettségek elbírálása hosszabb-rövidebb időtartamú kiküldetések esetén. A bilaterális megállapodás alapján az alábbi főbb – kiküldetésre vonatkozó – társadalombiztosítási kötelezettséget érintő szabályokra kell figyelemmel lenni:

  • Az öt éven belüli ideiglenes jellegű kiküldetések esetén főszabály szerint a kiküldő ország szociális biztonsági szabályai alkalmazandóak.
  • A várhatóan 5 évet meghaladó munkavégzés esetén annak az államnak a társadalombiztosítási szabályait kell alkalmazni, ahol a keresőtevékenység folytatása történik.
  • A már korábban megkezdett kiküldetések esetén a kiküldetés kezdetének az egyezmény hatályba lépésének napját – vagyis 2016. szeptember 1-jét – kell tekinteni.

Az egyezmény tehát számos eddig kettős társadalombiztosítási fizetési kötelezettséget eredményező helyzetet megszüntethet, akár már a korábban megkezdett kiküldetést teljesítő munkavállalók esetén is.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.