2016. december 13.

Newsflash – A karácsony szelleme a törvényhozást is áthatja: komoly adókönnyítés 2017-től

Mint azt nemrég jeleztük, az adótörvény változások sora még mindig nem zárult le, a december 12-én megszavazott módosító törvény rendelkezései közül a legjelentősebbek a következőek.

  • 2017-től egységes 9%-os társasági adókulcs lép hatályba a jelenlegi kétkulcsos (19% és 10%) rendszer helyett. Eltérő üzleti éves adózók esetében az új szabály a 2017. január 1-jét követően megkezdett adóévre vonatkozhat először.
  • 2017-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 27%-ról 22%-ra változik, ezzel párhuzamosan az egyes meghatározott juttatásokat (azaz számos cafeteria elemet, pl.: Erzsébet-utalványt, iskolakezdési támogatást, helyi utazási bérletet) terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke ugyancsak 22%-ra csökken.
  • 2018-tól további könnyítés jön a fentiek kapcsán, azaz mind a szociális hozzájárulási adó, mind az egyes meghatározott juttatásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke 22%-ról 20%-ra csökken.
  • 2017-től bármely ingatlan, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemhez a szerzést követő ötödik évtől kezdődően adómentesség társul (korábban ez a szabály csak a lakóingatlanokra vonatkozott).
  • 2018-tól a reklámhordozók után építményadó fizetési kötelezettség keletkezhet az önkormányzat döntésétől függően, az adó alanya a reklámhordozó tulajdonosa, legmagasabb mértéke 12.000,- Ft/négyzetméter.

Reméljük, hogy a fenti információkat hasznosnak találják. Amennyiben kérdésük merülne fel, vagy a részletszabályok ismertetésére lenne szükségük, szívesen állunk rendelkezésükre.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.