2017. június 13.

Tipikus helyzetek – avagy mikor elkerülhetetlen az áfa regisztráció?

áfa regisztráció

Korábbi cikkemben már összegeztem a pénzügyi képviseletre vonatkozó tudnivalókat, áttekintettük a NAV előtti cégképviselet előnyeit, és elemeztem, miben lehet segítségünkre egy képviselő adóügyeink intézésében. Ebben a cikkben, a teljesség igénye nélkül áttekintjük, hogy melyek azok a tipikus helyzetek, amikor egy külföldi társaság számára elkerülhetetlennek tűnik az áfa regisztráció.

Teljesítési hely fontossága

Amennyiben egy külföldi társaság gazdasági tevékenysége valamilyen mértékben érinti Magyarországot, előfordulhat, hogy az érintettség olyan természetű vagy mértékű, amely miatt adószámot kell kérni a tevékenység folytatásához.

Elsőként mindig azt kell megvizsgálnunk, hogy a nemzetközi ügyleteink között van-e olyan, amelynek a teljesítési helye Magyarország: ahová a jogszabály teljesítési helyet „telepít”, csakis ott keletkezhet adófizetési kötelezettség. Segítség, hogy a teljesítési hely szabályok európai uniós viszonylatban azonosak, azonban a kapcsolódó helyi jogszabályok ismerete mindig nélkülözhetetlen.

Termékértékesítések

Termékmozgatás esetén könnyebb dolgunk van: ekkor a teljesítési hely jellemzően ott lesz, ahol a termék a fuvarozás megkezdésekor van, illetve, ha nem fuvarozzák el a terméket, ahol az az értékesítés teljesítésekor található. Gyakorlatban, jó eséllyel azt mondhatjuk, hogy amennyiben a termékünk fizikailag Magyarország területén található, és azt belföldön hasznosítjuk (például értékesítjük), akkor biztosak lehetünk abban, hogy belföldi teljesítésű ügylettel szembesülünk, azaz legalábbis adószámot kell kérnünk az adóhatóságtól. Fontos látni, hogy a termék más uniós tagállamból vagy Unión kívülről történő beszerzése vagy saját termék mozgatása önmagában is teljesítési helyet és adókötelezettséget eredményezhet belföldön.

Speciális termékügyletek: láncértékesítés

Más a helyzet, ha a terméket többször értékesítik úgy, hogy a termék fizikailag az első értékesítőtől az utolsó beszerzőhöz kerül. Az ilyen láncügyletek megítélése komplex szakismeretet kíván: a láncban csak egyetlen értékesítéshez kapcsolódhat ténylegesen fuvarozás, és csak ez az egyetlen értékesítés lehet adómentes. Minden további ügylet a feladás vagy a rendeltetési hely országában lesz adóköteles.

Ha felismerjük, hogy a termék fizikai mozgása eltér a számlázás útjától, a résztvevő felek és az áru tényleges mozgása ismeretében jó eséllyel helyesen meghatározható, melyik országban lesz teljesítési hely, és hol keletkezik adó- és esetleges jelentéstételi kötelezettség.

Szolgáltatásnyújtás és fordított adózás

Amennyiben külföldi társaságként adóalanyoknak nyújtunk szolgáltatást, bizonyos esetben (például, ha jellemzően huzamosabb ideig végzi a külföldi cég ezt a munkát belföldön, helyhez kötötten, eszközökkel és munkaerő segítségével, és emiatt telephelye keletkezik a külföldi cégnek Magyarországon forgalmi adó szempontból) jelentőséggel bírhat az, hogy a munkát Magyarország területén végezzük. Ilyen esetben legtöbbször a külföldi társaság köteles adószámot kérni belföldön, és az itt adó szempontból keletkezett telephelyét is be kell jelentenie.

A teljesítési hely szabályok a legtöbb esetben, magyarországi adóalany megrendelő felé nyújtott szolgáltatás esetén magyarországi teljesítési helyet eredményeznek. Ez azonban általános esetben nem párosul belföldi adófizetés és áfa regisztráció kötelezettségével a külföldi cég esetében. A legtöbb esetben a fordított adózás szabályai szerint az ilyen ügyletek után a magyar adót a belföldi megrendelő adóalany érvényesíti adóbevallásában (jellemzően fizetendő és levonható adóként egyidejűleg). Ez azt jelenti, hogy a külföldi társaságnak (amennyiben nincs itt a szolgáltatással érintett telephelye) nem kell Magyarországon bejelentkeznie, helyette mindent „elvégez” a magyarországi adóalany megrendelője.

Végül, egy rövid példa arra, hogy mennyire érdekes az áfa regisztráció kérdésköre: amennyiben egy külföldi társaság például személyszállítási szolgáltatást nyújt magánszemélyek részére (például távolsági buszos utazást szervez európai városokba), bár teljesítési hely keletkezik a belföldön megtett útszakasz után, adót nem kell fizetnie a külföldi társaságnak, mivel a jogszabály mentesíti az adó alól az ilyen szolgáltatást. A bejelentkezést ennek ellenére sem kerülheti el a külföldi társaság.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.