cafeteria 20182018-ban is a munkavállalók motiválásának nagyon fontos eszköze lehet a munkáltatók számára a cafeteria rendszer megtartása vagy kialakítása. Előnyösen változott a cafeteria rendszeren belül az egyes meghatározott juttatások adókötelezettségének adózása, így több juthat a munkavállalóknak. Cikkünkben összefoglaljuk a cafeteria 2018-as változásait és szabályait.

Cafeteria 2018: ami nem változott

A 2018. évben a cafeteria rendszeren belül a béren kívüli juttatás adózása nem változott. Akárcsak 2017-ben, idén is a juttatás értékének 1,18-szorosára kell megfizetni a 15 százalék személyi jövedelemadót és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást. Így a közteher mértéke maradt az előző évhez hasonlóan 34,22 százalék. Változatlan maradt a munkáltató által adható béren kívüli juttatások köre és keretösszege is. A Széchenyi Pihenő Kártyát lehet adni az ismert alszámlákkal és keretekkel, másrészt évi 100 000 forintig ugyanilyen közterhekkel készpénz kifizetésére is lehetőség van.

Csökkenő egészségügyi hozzájárulás

Az egyes meghatározott juttatásoknál is a juttatás értékének 1,18-szorosára kell fizetni 15 százalék személyi jövedelemadót, az egészségügyi hozzájárulás ebben az esetben azonban 19,5 százalékra csökkent az előző évi 22 százalékról. Ez alapján a teljes közteher mértéke 40,71 százalék lett, ami újabb csökkenést jelent a 2016-os 49,98 százalékhoz és a 2017-es 43,66 százalékhoz képest. A béren kívüli juttatások 2018-ban is értékhatár nélkül adhatók, egyes meghatározott juttatásként. Az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű képzés biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba vagy az egészségpénztárba is korlátlanul fizethet a munkáltató.

Újabb elemmel bővült az adómentes juttatások köre

Az adómentes juttatások köre megmaradt, sőt bővült: a cafeteria 2018 rendszerében immár adómentes a hallgatói hitelszerződés alapján fennálló tartozás törlesztéséhez a munkavállaló számára kifizetett juttatás, havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig.

A kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, a lakáshitel támogatás, a bölcsődei és óvodai ellátások térítése továbbra is választható és felhasználható. A mobilitási célú lakhatási támogatás szigorú szabályait enyhítették, így 2018-tól a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók is kaphatják ezt a fajta juttatást. A mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége a foglalkoztatás első két évében akár a minimálbér 60 százalékig is terjedhet.

Cafeteria 2018: összegzés

A 2018. évet a cafeteria juttatások terén és az adóztatásában egyaránt csak pozitív változások fémjelzik.

A cafeteria rendszer sikeres bevezetése és fenntartása hatékony tervezést, esetleg újratervezést igényel. Fontos, hogy a jogosultsági szabályok jól kezelhetők legyenek, valamint, hogy a munkavállalók közérthető és megfelelő tájékoztatást, információkat kapjanak a munkáltatótól. Csak így tudják ugyanis kiválasztani és hatékonyan felhasználni a cafeteria juttatásokat.

A WTS Klient bérszámfejtői az ügyfelek pontos kiszolgálása érdekében naprakészen követik a törvényváltozásokat, többek között a cafeteria rendszerre vonatkozó szabályokat. Amellett, hogy ügyfeleink cégeik teljes bérszámfejtését kiszervezhetik hozzánk, igény szerint speciális bérszámfejtési feladatokat is ellátunk.

Keressen minket, beszéljük át együtt, hogy miben segíthetünk!