2020. november 10.

Ismét jön az 5%-os lakásáfa

A CSOK-ot igénybe vevő családok illetékmentességre is jogosultak

Október 27-én nyújtották be a Magyar Országgyűlés felé az 5%-os lakásáfa újbóli bevezetését magában foglaló törvényjavaslatot. A Parlamentnek T/13477 számon benyújtott javaslat az egyes törvényeknek az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges módosításait tartalmazza. A módosítás a törvényjavaslat indoklása szerint a szociálpolitikai célú új lakás értékesítése esetére 5%-os lakásáfa megállapítását célozza, ezen kívül az új és használt lakás vásárlását terhelő visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetése alól mentességet biztosít a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő gyermekes családok számára.

CSOK van, illeték nincs

A javaslat 2021. január 1-jétől teljes illetékmentességet biztosítana a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénybe vevő, gyermekes családok számára lakásvásárlás esetén, függetlenül attól, hogy a lakás használt-e vagy új, és hogy mennyi annak a forgalmi értéke.

Abban az esetben, ha valaki az illetékmentességre megelőlegezett CSOK igénybevételével vált jogosulttá, de a vállalt gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg, és emiatt a kedvezményt vissza kell fizetni, az adóhatóság utólag kiszabja rá a visszterhes vagyonszerzési illetéket. Az illeték alapja ilyenkor az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi érték, mértéke pedig az illetékkötelezettség keletkezése napján hatályos illetékmérték. Az illeték megállapítására vonatkozó jog a kedvezmény visszafizetése vagy a visszafizetésről szóló hatósági döntés naptári évének utolsó napjától számított öt éven belül évül el.

Nem kell ugyanakkor az illetéket visszafizetni akkor, ha a gyermekvállalás feltételei egészségügyi okok miatt nem teljesülnek.

Az 5%-os lakásáfa visszatérése

A törvényjavaslat módosítja az általános forgalmi adóról szóló törvényt is. Az új lakóingatlanok értékesítésére a módosítás szerint 2021. január 1-jétől átmeneti ideig, 2022. december 31-éig ismét a kedvezményes, 5%-os lakásáfa vonatkozna. Az idén teljesített ügyletek esetében az adómértéket az 5%-os kulcs 2019. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály alapján kell meghatározni. Ezt az átmeneti szabályt a javaslat 2021. január 1-jétől hatályon kívül helyezné.

Az 5%-os áfakulcs 2022. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály pedig rendezi, hogy mely feltételek esetén alkalmazandó a kedvezményes, 5%-os lakásáfa 2026. december 31-éig. Ez alapján lehet alkalmazni a kedvezményes adómértéket, ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31-én véglegessé vált, vagy annak építését 2022. december 31-éig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint.

A kedvezményes, 5%-os lakásáfa akkor alkalmazható, ha a hasznos összes alapterület nem haladja meg a 150 négyzetmétert többlakásos lakóingatlan esetében, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert. Az áfaszabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Ha az 5%-os lakásáfa alkalmazhatóságával kapcsolatban vagy egyéb, ingatlanokkal összefüggő adózási kérdésben tanácsra van szüksége, adószakértőink szívesen állnak rendelkezésére!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.