2024. január 19.

Karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettség január 31-ig!

A jelentéstételt elmulasztók bírságra számíthatnak

karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettség

A karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettség az Európai Unió egyik legújabb, károsanyag-kibocsátást visszaszorító intézkedésének hozománya, amely főként a szén-dioxid-intenzív termékek importőreit érinti. Az intézkedés két fázisban valósul meg: a fizetési kötelezettség majd csak 2026. január 1-jétől lép életbe, a karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettségnek azonban még most januárban eleget kell tenniük az érintett gazdálkodóknak.

Mi az a karbonvám?

Az Európai Unió a klímavédelem jegyében 2023 májusában fogadta el a 2023/959 rendeletét az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (Carbon Border Adjustment Mechanism) létrehozásáról, amelyet sokan csak karbonvám- vagy az angol rövidítésből adódóan CBAM-rendeletként emlegetnek. A CBAM-rendelethez kapcsolódóan 2023 augusztusában napvilágot látott a 2023/1773 számú végrehajtási rendelet is, és 2023. október 1-jétől életbe léptek az ezzel kapcsolatos szabályok.

A rendelet értelmében az érintett gazdálkodóknak bizonyos termékek EU-ba történő behozatala (importálása) után 2026. január 1-jétől úgynevezett karbonvámot kell fizetniük és negyedévente adatot is kell szolgáltatniuk az EU által létrehozott elektronikus felületen.

Milyen termékekre vonatkozik a karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettség?

Az érintett termékek körét a CBAM-rendelet I. számú melléklete vámtarifakódok szerint tartalmazza, jellemzően olyan termékekről van szó, melyek előállítása intenzív szén-dioxid kibocsátással jár. Ezek a termékek: cement, villamos energia, műtrágyák, vas és acél, alumínium és hidrogén. A rendelet tehát legfőképpen az energiaipari, autó- és gépipari kereskedőket, továbbá a műtrágya, vegyianyag, vas, acél- és alumínium-alapanyag kereskedőket érinti.

Bár a kapcsolódó fizetési kötelezettség csak két év múlva lép életbe, a fenti termékeket importáló vállalkozásoknak már a mostani átmeneti időszakban, vagyis 2023. október 1. és 2026. január 1. között is van kötelezettségük: a karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettség. Ennek első határideje a 2023-as év negyedik negyedévére vonatkozóan 2024. január 31. A karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed többek között az adott negyedévben forgalomba hozott érintett termékek mennyiségére, a termékek származásával kapcsolatos információkra, valamint a kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás adataira, ezeket mind szerepeltetni kell a jelentésben.

Január utolsó hete: álljunk készen!

A karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére létrehozott EU-s felületre csak azok a gazdálkodók tudnak belépni, akik előzetesen regisztráltak az illetékes magyar hatóságnál, azaz a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál. A Klímavédelmi Hatóság honlapján azonban még jelenleg nem teljesíthető a regisztráció, az várhatóan majd január utolsó hetében lesz csak lehetséges, miután január 22-én életbe lép az a hazai jogszabály, amely feljogosítja a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot, hogy CBAM ügyekben nemzeti hatóságként eljárjon.

Fontos, hogy a karbonvám-adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy nem megfelelően történő teljesítése esetén az érintett gazdálkodók szankciókra számíthatnak, melynek összege a be nem jelentett kibocsátások után tonnánként 10 és 50 euró között mozog.

Az Európai Unió klímavédelmi gazdasági intézkedési egyre inkább hatással vannak a legtöbb gazdasági szereplő működésére, ezért fontosnak tartjuk, hogy minden vállalkozás folyamatosan értesüljön az újabb kötelezettségekről.  A WTS Klient adótanácsadói ezért mindig naprakész hírekkel, információkkal állnak rendelkezésére.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.