2014. február 24.

Fontosabb változások a termékdíj-szabályozás területén 2014-re vonatkozóan

Ahogy azt már megszokhattuk, a jogszabályok minden évben változnak. Ez alól általában nem kivétel a termékdíjas szabályozás sem. Ha áttekintjük a 2014. január 1-jétől hatályos termékdíjas jogszabályokat, azonnal láthatóvá válik, hogy ebben az évben azonban nincsenek mélyreható változások. Jellemzően a fogalom-meghatározások kerültek pontosításra, kiegészítésre az egységes jogértelmezés segítése érdekében. Ennek keretében többek között pontosításra került a forgalomba hozatal, a kereskedelmi csomagolószer, a saját célú felhasználás, valamint a reklámhordozó papír definíciója is. A változások között fontos még megemlíteni a láncügylet szabályok ismételt bevezetését, valamint a július 1-jétől bevezetésre kerülő termékdíj-raktár intézményét is.

Forgalomba hozatal – Magyarországon áfa számmal rendelkező külföldi adóalanyok

A korábbi szabályozás alapján azon kizárólag általános forgalmi adó céljából bejelentkezett adóalanyok esetében, akik külföldről hoznak be terméket, amit aztán itt Magyarországon értékesítenek, nem volt egyértelmű, hogy ez esetben ők minősülnek-e első belföldi forgalomba hozónak, és ebből adódóan keletkezik-e náluk termékdíj-fizetési kötelezettség. Ezt a jogbizonytalanságot a jogalkotó úgy szüntette meg, hogy a forgalomba hozatal fogalmát kibővítette egy kifejezetten az áfa célból regisztrált adóalanyokra vonatkozó alponttal. Az új fogalom már egyértelműsíti, hogy amennyiben az áfa regisztráltak úgy értékesítenek termékdíjköteles terméket Magyarországra, hogy a feladott termék a küldeményként való megérkezésekor, vagy a fuvarozás befejezésekor belföldön van, akkor ez forgalomba hozatalnak minősül, és termékdíj-fizetési kötelezettséget eredményez az áfa regisztrált adóalanynál.

Láncügylet szabályok

Az új szabályozás értelmében nem keletkezik termékdíj-fizetési kötelezettség, ha egy belföldön lévő termékdíj köteles terméket úgy értékesítenek egy másik belföldi adóalanynak, hogy a terméket az első értékesítő külföldi rendeltetési helyre fuvarozásra vagy küldeményként feladja, és a termék igazolt módon külföldre kiszállításra kerül.

Termékdíj raktár

A jogszabályváltozások ez év július 1-jétől lehetővé teszik ipari vagy kereskedelmi termékdíj-raktár létrehozását. Mind a két raktártípus esetében kizárólag olyan belföldi ingatlan jöhet számításba, amelynek működését az adóhatóság előzetesen engedélyezte.

A termékdíj raktár lényege, hogy az egyébként termékdíj köteles termékek a raktárban termékdíj nélküli áron tárolhatóak, illetve a raktáron belüli értékesítés sem keletkeztet termékdíj-fizetési kötelezettséget. Továbbá, termékdíj megfizetése nélkül lehet a raktárba betárolni egyébként termékdíj köteles terméket, valamint a raktárból történő külföldi értékesítés sem keletkeztet kötelezettséget. Egyedül a belföldre történő kitároláskor keletkezik a kitárolónak termékdíj-fizetési kötelezettsége. Fontos előnye a termékdíj raktáraknak továbbá, hogy azon betárolt termékek esetében, amelyek csak hetek vagy hónapok múlva kerülnek a raktárból igazoltan külföldre értékesítésre, már a betároláskor megnyílik a visszaigénylés lehetősége, ugyanis a termékdíjas szabályozás értelmében a betárolás a termékdíj visszaigénylése szempontjából a külföldre történő kiszállítással, illetve a külföldre történő értékesítéssel esik egy tekintet alá.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.