2015. március 26.

Szélesedő mentességi kör az innovációs járulékban

Hogy érinti ez Önt?

innovacios_jarulek

2015. január 1-jével módosult az innovációs járulék fizetésére kötelezettek meghatározása, számos, korábban járulékfizetésre kötelezett vállalkozás mentesülhet a járulékfizetés alól. Bemutatjuk a főbb változásokat és az ehhez kapcsolódó teendőket.

Mi az, ami nem változott?
  • Főszabályként továbbra is minden belföldi székhelyű, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaság köteles innovációs járulékot fizetni, mely alól a kisvállalkozási értékhatároknak történő megfelelés alapján mentesülhet egy vállalkozás.
  • Nem változott a járulék mértéke és alapja: továbbra is a helyi iparűzési adó alapjára kell 0,3% kulccsal számítani és fizetni a járulékot.
  • Nem változott a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (továbbiakban Kkv tv.) szerint kis- vagy mikrovállalkozásnak minősülő vállalkozás besorolás értékhatára. A Kkv tv. rendelkezései szerint a minősítés során a kapcsolódó illetve partnervállalkozások adatait is figyelembe kell venni a minősítés során, és a korábban elvégzett besorolás akkor változik, ha a korábbi státusz határétéket egymást követő két évben meghaladja az adott vállalkozás.
Mi a változás lényege?
  • Átkerült az innovációs járulék szabályozása az eddigi törvényből (Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény) a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvénybe.
  • Bár a Kkv tv. kisvállalkozási besorolás szabálya nem változott, az innovációs járulék új szabályai már nem a Kkv tv. egészére, hanem a besorolási szabályok közül egy konkrét szakaszra (3.§ (2) és (3) bekezdés) utal. Így nem kell vizsgálni a Kkv tv. egyéb rendelkezéseit, azaz nem kell összeszámítani a beszámolóadatokat a kapcsolódó illetve partner vállalkozások adataival, valamint nem szükséges annak vizsgálata sem, hogy a két egymást követő beszámolási időszak is elérje az adott határértéket a besorolás változásához.
  • Így számos vállalkozás, mely korábban a saját adatai alapján ugyan kisvállalkozásnak minősült volna, de a csoport mérete miatt nem felelt meg a Kkv definíciónak, innovációs járulék szempontjából a saját cégszintű adatai alapján 2015-től mentesülhet a járulékfizetés alól. Ennek feltétele, hogy az üzleti év első napján hatályos utolsó rendelkezésre álló (azaz naptári évnek megfelelő üzleti év esetén a 2013-as) beszámoló adatai alapján megfeleljen a kisvállalkozási értékhatároknak.
Mi a teendő?
  • Érdemes megvizsgálni, hogy az Ön cége a saját beszámolója alapján 2015-ben továbbra is innovációs járulékkötelezettség alá esik-e. Amennyiben nem, és a korábbi bevallások alapján 2015-re járulékelőleg került előírásra, javasolt erre törlési kérelmet beadni.
  • Az első előlegfizetési határidő (naptári éves adózóknak) 2015. április 20., az erre vonatkozó előlegtörlési kérelmet ezt megelőzően kell benyújtani: egyébként az előírt előleget be kell fizetni és azt csak a 2015-ös bevallás benyújtását követően igényelheti vissza a vállalkozás.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.