2016. december 16.

Newsflash – Jelentős adóelőnyök adófelajánlással

ovoda

Így az év végéhez közeledve valószínűleg már sokan karácsonyi lázban égnek, de nem szabad megfeledkezni az adózási szempontból igen fontos december 20-ai határidőről. Hiszen eddig az időpontig kell a normál üzleti éves adózók bizonyos körének a társasági és iparűzési adóelőleg-kiegészítésre vonatkozó bevallási és fizetési kötelezettséget teljesítenie.

Ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a társaságok jelentős adóelőnyre tehetnek szert, ha a társasági adóelőleg-kiegészítéskor bizonyos szervezeteket támogatnak. A hatályos jogszabály alapján az adóelőny eléréséhez az alábbi célok támogatására van lehetőség:

  • filmalkotás támogatása
  • előadó-művészeti szervezet támogatása
  • látvány-csapatsport támogatása

Az adófizetők kétféle támogatási forma közül választhatnak: a közvetlen illetve a közvetett támogatás – más néven adófelajánlás. Mindkét esetben vannak bizonyos feltételek, melyeket a támogatónak és/vagy támogatottnak teljesítenie kell (pl. szerződéskötés, adótartozás ne haladjon meg egy megadott értékhatárt, támogatási igazolás megléte, bejelentő/rendelkező formanyomtatvány benyújtása az adóhatóságnak).

közvetlen támogatás esetében az adóalany közvetlenül – saját pénzből – utalja el a támogatott szervezetnek a támogatásra szánt összeget, mely után adókedvezményt érvényesíthet az adó 70%-áig (figyelembe véve egyéb érvényesítendő adókedvezményt is).

Ezzel szemben az adófelajánlásnál az adózó az adófizetési kötelezettségének legfeljebb 80%-áról tehet felajánlást, amelyet az adóhatóság teljesít a kedvezményezett felé. Ezért cserébe a felajánlót adójóváírás illeti meg, melyet az adóhatóság a társaság adófolyószámlájára a következő év júliusában vezet át társasági adónemre. Az adóelőleg-kiegészítés terhére történő felajánlás esetén az adójóváírás összege a felajánlott összeg 6,5%-tól 7,5%-ig terjedhet.

Fontos, hogy ugyanazon adóévben a közvetlen támogatás után járó adókedvezmény együttesen nem alkalmazható az adófelajánlás során érvényesíthető adójóváírással.

Amennyiben szeretnék igénybe venni valamelyik támogatási formát, részletesebb információért forduljanak hozzánk bizalommal.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.