2017. február 22.

Évenként és településenként más lehet az iparűzési adó mértéke

Iparuzesi-ado-merteke

Az iparűzési adó mértéke minden évben újra felmerülő kérdés, mellyel legkésőbb az éves beszámolók elkészítését megelőző előkészítő és zárlati munkák során foglalkoznunk kell. Az 1990. évi C. törvény a helyi adókról – a köznyelvben sokszor a szóban forgó adónemnek megfelelően „csak” iparűzési adó törvény – tartalmazza többek között az iparűzési adóval kapcsolatos előírásokat is.

Az iparűzési adó mértéke
  • állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az iparűzési adó évi mértéke legfeljebb 2%
  • ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az iparűzési adó mértéke naptári naponként legfeljebb 5 000 forint.

A helyi önkormányzatok ezen korlátok figyelembe vételével maguk dönthetik el, hogy az adott településen az adott évben milyen mértékű adót alkalmaznak. Ennek megfelelően az iparűzési adó mértéke településenként eltérő.

Egy sok telephellyel rendelkező vállalkozás esetében komoly időráfordítást jelenthet a helyi rendeletek összegyűjtése, a változások követése. A munka során segítséget nyújt a Magyar Államkincstár honlapján megjelentetett „Tájékoztatás a bevezetett helyi adók szabályairól”, mely a https://hakka.allamkincstar.gov.hu/ linken érhető el. Innen akár táblázatos formában is letölthetőek az egyes településekre vonatkozó információk.

Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy a honlapon elviekben a legfrissebb adatok érhetőek el, vagyis előfordulhat, hogy az iparűzési adó mértéke 2016. évre a honlapon láthatótól eltér. Mindig érdemes az önkormányzat saját honlapját is felkeresni.

Az iparűzési adó mértéke KATA és EVA esetében

A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyaira (KATA) és az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) alanyaira is a fenti adómértékek érvényesek, azonban az adó alapjának számítására speciális szabályok vonatkoznak.

Az iparűzési adó mértéke Budapesten

Az iparűzési adó mértéke Budapest esetében a maximális tétel, vagyis 2%, illetve ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén 5 000 forint/nap.

Nem hagyhatók azonban figyelmen kívül az önkormányzatok által nyújtható adómentességek, adókedvezmények. Így például az iparűzési adó Budapest esetében 0 forint lesz, ha a vállalkozási szintű adóalap az 1 000 000 forintot nem haladja meg.

Önkormányzatok által nyújtható adómentességek, adókedvezmények

Az önkormányzat rendeletében jogosult adómentességet, adókedvezményt megállapítani a vállalkozó számára. Ez csak azt a vállalkozót illetheti meg, akinek vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg az önkormányzat által meghatározott összeget, de legfeljebb 2 500 000 forintot, a háziorvos és védőnő vállalkozók esetében a 20 millió forintot. A https://hakka.allamkincstar.gov.hu/ linken ezzel kapcsolatos, az egyes önkormányzatokra vonatkozó információk is szerepelnek. A helyi adókról szóló törvény rendelkezik továbbá olyan mentességekről és kedvezményekről is, melyek esetében az önkormányzatnak nincsen döntési hatásköre.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.