2017. április 3.

Az IFRS átállás stratégiai szempontjai

2017-es újdonság, hogy bármelyik Magyarországon könyvvizsgálatra kötelezett cég választhatja az IFRS előírások szerinti könyvelést és beszámoló készítést. A kötelező jelleggel eddig csak a tőzsdén jegyzett cégeknek és a hitelintézeteknek előírt nemzetközi standardok szerinti könyvelés így a vállalkozások széles köre számára is lehetővé vált. Még a KKV-k körében is találunk számos olyan vállalkozást, amelynek nettó árbevétele a 2017-es évet megelőző két üzleti évben átlagosan meghaladta a 300 millió forintot. Ezeknek a cégeknek legkésőbb 2017-től kötelező a könyvvizsgálat, de ezzel megnyílt számukra az IFRS-ben való könyvelés lehetősége is. A kérdés, hogy kinek érdemes ezt az opciót választania?

Cégvezetők figyelem – nem minden cég jár jól az IFRS szerinti könyveléssel 

Abban az esetben, ha cégünk nem egy IFRS előírások szerint működő nemzetközi konszern leányvállalata, akkor az IFRS-re történő átállás csupán annyit jelent, hogy ezentúl a magyar számviteli törvény helyett az IFRS előírások határozzák meg, miként kerülnek könyvelésre a gazdasági események. Az így készült beszámolónkat csak IFRS képesítéssel rendelkező mérlegképes könyvelő állíthatja össze, és a cégvezetés a korábban már megértett vagy megérteni vélt számviteli előírásokat is újra tanulhatja ebben a rendszerben. Sovány vigasz lehet, hogy egy másik országban működő, szintén IFRS szerint könyvelő konkurens cég adatai összehasonlíthatóbbá válnak a cégünk könyveiben szereplő adatokkal.

Esetleg adózási vagy egyéb stratégiai megfontolások miatt még az IFRS szerint beszámolót készítő, magyar leányvállalatukat konszolidálásba bevonó konszernek is dönthetnek úgy, hogy elvetik vagy elodázzák IFRS-re való átállásukat a magyar egységeiknél.

Abban az esetben ugyanakkor, ha nincs adózási vagy stratégiai hátránya az átállásnak, egyértelműen a győztesek közé tartozónak tekinthetik magukat az ezentúl IFRS-ben könyvelő leányvállalatok számviteli munkatársai, mert megszűnik a kétféle beszámolási rendszerben való könyvelés miatti többletteher.

Vigyázzunk a határidőkkel és jól gondoljuk át választási lehetőségeinket! 

Ha a nyári uborkaszezonra időzítjük az átállás előkészítését, könnyen időzavarba kerülhetünk az év vége közeledtével. Bár az átállást egy könnyítésnek köszönhetően már elég 30 nappal az éves beszámoló fordulónapja előtt bejelenteni, időt kell hagynunk legalább egy munkatársunk IFRS mérlegképes könyvelői képesítésére, és előző évi számainkat is összehasonlíthatóvá kell tennünk. Integrált számítástechnikai rendszerünk átalakításának szükségességét is érdemes jó előre áttekintenünk, nehogy kimaradjon vagy hiányos legyen a szükséges IT fejlesztés. A többletmunka csökkentése helyett ily módon könnyen találhatjuk magunkat abban a helyzetben, hogy a korábban automatikusan keletkező kimutatásainkat is manuális módon kell előállítanunk.

A könyvvizsgálónkat is érdemes megkérdeznünk, rendelkezik-e IFRS minősítéssel, és tud-e időt szakítani ránk az év vége előtt. Az összehasonlíthatóság érdekében a naptári éves vállalkozásoknak november 30-ig már az előző évi számaik IFRS szerinti megfeleltetéséről készült könyvvizsgálói jelentést kell az áttérésről szóló bejelentésükhöz mellékelni.

Adózási szempontból is gondoljuk át az átállást! A törvényalkotók átmeneti szabályozással igyekeztek biztosítani a költségvetés bevételeit, de az eszközök értékelésénél hagytak a társasági adó mértékére is kiható választási lehetőséget. Az időben történő és a részletekre is kiterjedő előkészítés így itt is előnyös lehet.

Az IFRS átállásról szóló összefoglalónkat nem véletlenül időzítettük az előző évi zárást közvetlenül követő időszakra. Meggyőződésünk, hogy ez a megfelelő időpont az átállás előkészítésének megkezdésére.

Tax, legal, consulting 

A cégünk logojában szereplő három szolgáltatási egység, azaz az adózási, jogi és pénzügy-számviteli megfontolások figyelembevétele a kulcs a sikeres IFRS átálláshoz. Stratégiai bevezetőmben csak a figyelemfelkeltés céljából érintettem ezeket a szempontokat. Kollégáim a következő cikkekben tesznek kísérletet az egyes részletszabályok ismertetésére. Érdemes végigolvasni ezeket a cikkeket is!

Kapcsolódó videónk: Az IFRS-átállás stratégiai szempontjai

Kapcsolódó hanganyagunk: Többlettehertől szabadíthat meg az IFRS átállás

Az IFRS átállás jogi szempontjairól ebben, adózási vonzatairól ebben, a számviteli lépéseiről pedig ebben a cikkben olvashat.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.