2017. április 7.

Közeleg az első negyedéves környezetvédelmi termékdíj bevallás benyújtásának határideje

Április 20. fontos dátum a környezetvédelmi termékdíj szabályozás területén, ugyanis ekkor kell benyújtani az első negyedévről készítendő környezetvédelmi termékdíj bevallást.

Mire figyeljünk az első negyedévről szóló környezetvédelmi termékdíj bevallás elkészítésekor?

2017-ben nem változott a környezetvédelmi termékdíj szabályozás abból a szempontból, hogy a környezetvédelmi termékdíj bevallásokat alapvetően negyedévente és elektronikus úton kell benyújtani az adóhatósághoz, valamint a fizetendő környezetvédelmi termékdíj összegét is eddig az időpontig kell megfizetni.   A környezetvédelmi termékdíj kötelezettségek bevallására a 2017-es időszak vonatkozásában a 17KTBEV nyomtatvány szolgál, amely letölthető az adóhatóság honlapjáról.

A 17KTBEV nyomtatvány, eltekintve néhány apróbb változtatástól, felépítését tekintve lényegében megegyezik az előző évi környezetvédelmi termékdíj bevallás formanyomtatványával.

A nyomtatvány kitöltése során azonban fontos, hogy figyelemmel legyünk a környezetvédelmi termékdíj szabályozás 2017. január 1-jétől hatályos változtatásaira.

Így például a termékdíj átalány 2017-től már választható többek között az autóbuszok és az áruszállító gépjárművek esetében is. Ennek következtében e gépjárművek esetében a környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség meghatározásakor már nem kell bajlódni a termékdíjköteles összetevők (pl. akkumulátor, kenőolaj, gumiabroncs) tömegének meghatározásával, hanem termékdíj átalány választásával elejét lehet venni a hosszas adminisztrációs munkának. A termékdíj bevallásban ebben az esetben csak a gépjárművek darabszámát, valamint a megfelelő KT kódot kell feltüntetni, és a program automatikusan meghatározza a fizetendő termékdíj átalány mértékét.

A fentiek alapján a bevallás kitöltésekor fontos, hogy a KT kódokat (termékdíj kódok termékdíj köteles termékeknél, kivéve a csomagolószereket) pontosan határozzuk meg. Természetesen ugyanez igaz a csomagolószerek esetében a CSK kódokra is (csomagolószereknél alkalmazott termékdíj kód). Mivel 2017-től változott a CSK illetve KT kódok felépítése is, ezért a környezetvédelmi termékdíj bevallás elkészítésekor mindenképpen javasoljuk a végrehajtási rendelet (343/2011 Kormányrendelet) 1. számú mellékletének tanulmányozását, annak érdekében, hogy az április 20-ig benyújtandó első negyedéves környezetvédelmi termékdíj bevallás már az új aktuális kódokat tartalmazza.

A környezetvédelmi termékdíj bevallás elkészítésével kapcsolatosan továbbá fontos figyelemmel lenni arra is, hogy 2017-től nem minősül műanyag bevásárló-reklám táskának a műanyag hűtőtasak, illetve hűtőtáska, hanem műanyag csomagolószernek. Az átsorolás eredményeképpen az eddigi 1 900 Ft/kg termékdíj-tétel lecsökkent 57 Ft/kg-ra.

Továbbá 2017-től nem kell termékdíjat fizetni az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák, valamint a teljes egészében megújuló forrásból származó alapanyagból, biológiai úton lebomló műanyagból készült csomagolószer után, viszont a bevallási kötelezettség ezen termékek után továbbra is fennáll.

Miért fontos még április 20-a?

Az egyéni hulladékkezelést választó kötelezettnek a 2016. évre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj bevallás benyújtására előírt határidő szintén 2017. április 20.

Továbbá a termékdíj átalány fizetésére jogosult mezőgazdasági termelőnek – habár őt bevallási, illetve nyilvántartási kötelezettség nem terheli – is a tárgyévet követő év április 20-áig kell teljesítenie a 2016. évre vonatkozó termékdíj átalány megfizetési kötelezettségét.

 

környezetvédelmi termékdíj bevallás

A témához kapcsolódó cikkek:

A környezetvédelmi termékdíj megfizetése nem mentesít a hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás alól

A környezetvédelmi termékdíj szabályozás 2017. január 1-jétől hatályos fontosabb változásai

 

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.