2017. június 12.

A devizában való könyvelés stratégiai szempontjai

Immár nyolcadik éve, hogy lényegesen könnyebbé vált Magyarországon a cégek számára könyveik forinttól eltérő devizában való vezetése. Az euróban való könyvelést és beszámolókészítést a hitelintézetek kivételével gyakorlatilag bármelyik vállalkozás választhatja, de ma már az eurótól eltérő devizában való könyvelés, illetve az arra történő áttérés is lényegesen könnyebb. Ha egy cég összes bevételének, költségének és ráfordításának 25%-a az adott devizában merül fel, és pénzügyi eszközeinek és kötelezettségeinek is több mint a 25%-a ebben a devizában áll fenn, akkor a könyvvitel erre a pénznemre való áttérésének sincs akadálya. A vállalkozások éves beszámolói között tallózva mégis ritka, hogy forinttól eltérő devizanemben összeállított pénzügyi kimutatásokra bukkanjunk. Mi lehet az oka, hogy ennyi év elteltével is csekély a könyveiket devizában vezető cégek aránya? Kinek éri meg igazán az áttérés, és milyen előnyökkel járhat a devizában történő könyvvezetés?

Cégvezetők figyelem – kinek éri meg igazán devizában könyvelni?

A beszerzéseiket és értékesítéseiket döntően a magyar piacon, forintban lebonyolító vállalkozások ritkán találkoznak devizaügyletekkel. Egy-egy külföldi anyagvásárlás vagy az irodabérleti díj devizában való kiegyenlítése még nem okoz átláthatatlan árfolyamkülönbözeteket egy cég életében. Ha egy ilyen vállalat döntene a devizában való könyvelés mellett, hamar megtapasztalhatná, mekkora bizonytalanságot okoz, ha valamennyi forintügyletét devizára konvertálva kell kimutatnia a könyveiben.

Ugyanezzel a bizonytalansággal éltek a forinttól eltérő devizában való könyvelés lehetővé tétele előtt azok a cégek, amelyek az árubeszerzéseiket, vagy a termeléshez szükséges gyártóeszközeiket és alapanyagaikat, illetve értékesítésüket euróban vagy más devizában bonyolították. Számukra valódi megváltás a devizában való könyvelés. Nagyságrendekkel kisebb lesz az árfolyamkockázatuk, nem lesznek többé a korábbi mértékben kitéve az adott deviza forintárfolyama ingadozásának.

Milyen konkrét előnyökkel jár a devizában történő könyvvezetés?

A nemzetközi vállalatok magyar egységeinek vezetői egy adott üzleti évre nem forintban, hanem értelemszerűen az anyavállalat által használt devizában készítik el üzleti tervüket. A forintban való könyvelés egy adott év során folyamatos izgalomban tartotta a cégvezetőket. Hiába ment terv szerint a devizában történő anyagbeszerzés, és szárnyalta túl esetleg a cég devizában számolva az értékesítési tervet, a forint árfolyamingadozása mellett könnyen előfordulhatott, hogy a forintban lekönyvelt, majd egy adott árfolyamon a funkcionális devizára átszámolt eredménykimutatás szerinti üzleti eredmény elmaradt a tervezettől. Ebben az esetben csak további időráfordítással és összehasonlító táblázatok elkészítésével lehetett „magyarázni a bizonyítványt”.

A funkcionális devizában való könyvelés nagyrészt megszabadít ettől a többletmunkától. Bár a munkabérek és a közterhek forintban való megfizetése miatt új területeken keletkezik árfolyamkockázat, ezek nagyságrendje elenyésző az eddig tapasztaltakhoz képest.

További előny, hogy a cégen belül nagyobb lesz az összhang a beszerzés és a logisztika, illetve a pénzügyi osztály munkatársai között. Az előbbi két terület munkatársai eddig is elsősorban devizában készítettek kimutatásokat, melyek értelemszerűen sosem egyeztek meg a pénzügyi munkatársak által forintban elszámolt, és utólag devizára átszámolt összegekkel. A devizás könyvelésre való áttérést követően eltérések már csak hibás adatrögzítés miatt keletkezhetnek.

Hasonlóan javul majd az együttműködés az anyavállalati és a leányvállalati könyvelő munkatársak között. Az anyavállalati konszolidálásba bevont leányvállalatok jelentési kötelezettsége az azonos devizában való könyvelés miatt az eddigi időigényes kalkulációk elkészítése helyett csupán az adott mérleg- vagy eredménykimutatás tétel automatikus megjelenítésére korlátozódik. Az ugyanabban a vállalatirányítási rendszerben könyvelő cégcsoportoknál a konszolidáció nagyobbik része automatikussá válhat.

A devizában való könyvelés témát nem véletlenül időzítettük a nyári időszak kezdetére. Meggyőződésünk, hogy ez a megfelelő időpont a következő évi átállás előkészítésének megkezdésére.

A lényeg a részletekben rejlik

Ha meghoztuk a stratégiai döntést arról, hogy könyveinket ezentúl devizában kívánjuk vezetni, elkezdődhet az igazi munka. Az áttérés előkészítése ezúttal is az adózási, jogi és pénzügy-számviteli megfontolások figyelembevételével indulhat. A részletszabályok áttekintése döntő befolyással lesz arra, hogy milyen ütemtervet állítunk össze, és kiket választunk segítségül az áttérés sikeres lebonyolítása érdekében. Kollégáim a kapcsolódó cikkekben részletekbe menően tekintik át a devizás könyvelésre történő átállás tudnivalóit a fent említett hármas szempont szerint. Tartalmaink adótanácsadóink, jogászaink és számviteli szakembereink tudását összegzik. Érdemes lesz ebben elmélyülni.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ:

KAPCSOLÓDÓ HANGANYAG:

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.