2017. június 19.

A devizára való átállás számviteli teendői

Mint ahogy arra a devizára való átállás stratégia szempontjainál már rávilágítottunk, számos szempontot érdemes mérlegelni, mielőtt egy társaság a könyvvezetés devizanem váltásáról dönt.

Amennyiben a tulajdonosi és a management igények találkoznak a törvényi lehetőségekkel, és megszületik az elvi döntés a devizában történő könyvvezetésre átállásról, több, számviteli szempontból lényeges témakört érdemes végig gondolni, mielőtt belevágunk az átállás kivitelezésébe.

Milyen időpontban lehetséges a devizára való átállás?

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint a vállalkozó euróban vagy USA dollárban készítheti el éves beszámolóját, ha erre vonatkozó döntését a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette és a létesítő okirata szerinti devizaként az eurót, illetve az USA dollárt jelölte meg. Fontos megemlíteni, hogy ezt a döntést legkorábban a döntést követő 5. üzleti évre vonatkozóan változtathatja meg a vállalkozó.

A számviteli törvény szerint devizára való átállás csak az üzleti év fordulónapján lehetséges. Ekkor a társaságnak az áttérés fordulónapján egy normál éves beszámolót kell készíteni az áttérés előtti pénznemben, majd az áttérés napjára vonatkozóan külön mérleget kell készíteni a létesítő okiratban rögzített devizában.

Mikor kezdjük meg a felkészülést az áttérésre?

Tekintettel arra, hogy csak az üzleti év fordulónapján lehet átállni, az elvi döntésnek legalább 3-4 hónappal előbb meg kell történnie, mert a felkészülés és a vállalatirányítási rendszer alkalmasságának felmérése és a szükséges informatikai fejlesztése miatt több hónappal korábban el kell kezdeni a konkrét felkészülést.

Alkalmas a vállalatirányítási rendszerünk az áttérésre vagy szükségesek további informatikai fejlesztések?

Sok esetben a használt rendszerek alkalmatlansága miatt a devizára való átállás egyben vállalatirányítási rendszer váltással is együtt jár, ami még hosszabb felkészülési időt igényel. Ha a meglévő szoftverrel történik meg a devizára való átállás, a rendszernek képesnek kell lennie a következő új helyzeteket kezelni:

  • A munkavállalókkal szembeni kötelezettségek és az adófizetési kötelezettségek az átállás napja után devizás tételek lesznek, így a rendszernek tudnia kell majd kezelni ezek realizált és nem realizált árfolyamkülönbözetének elszámolását. Tapasztalataink szerint a devizában történő könyvvezetésre áttérő társaságoknak a legnagyobb kihívást az általános forgalmi adó számviteli nyilvántartása és a pénzügyi teljesítések, illetve év végi átértékelések árfolyamkülönbözeteinek elszámolása
  • Az adatmigráció során az adatok konvertálásra kerülnek, viszont előtte a konvertálandó adatokat át szokták világítani, mert a nem optimálisan kezelt számlák konverziója megakaszthatja a konverzió lefutását.
Mik a számviteli teendők?

Mivel az átállás egyik feltétele a számviteli politika aktualizálása, érdemes ezzel kezdeni a felkészülést. Először is a társaság számviteli politikájában a devizára való átállás tényét rögzíteni kell.

Ezt követően át kell számolni a számviteli politikában forintban szereplő értékhatárokat. A számviteli törvény egyes rendelkezései által forintban meghatározott értékhatárokat az MNB által az adott időpontra vonatkozóan közzétett devizaárfolyamon történő átszámítással kell figyelembe venni.

Devizás nyitó mérleg elkészítése és könyvvizsgálata

A fordulónapra elkészült beszámoló alapján a cégkivonat szerinti devizában nyitómérleget kell készíteni. Itt a következő értékelési feladatok jelentkeznek:

  • A jegyzett tőke átváltási árfolyamát a társaság választja meg, és szerepelteti ez alapján a jegyzett tőke devizában kifejezett új összegét az új alapító okiratban.
  • Minden más mérlegelem MNB árfolyammal átértékelendő.
  • Azon követeléseket, pénzeszközöket és kötelezettségeket, melyek devizában voltak kifejezve, az eredeti devizás értéken kell szerepeltetni, és az átszámítási különbözetet összevontan, veszteség esetén az eredménytartalékkal, nyereség esetén a tőketartalékkal szemben kell elszámolni.

A devizás nyitó mérleget 5 hónapon belül el kell készíteni, és a könyvvizsgáló által hitelesített jelentéssel együtt letétbe kell helyezni. A nyitó mérleg alapján kell a könyveket az áttérés napját követő nappal devizában megnyitni.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ:

KAPCSOLÓDÓ HANGANYAG:

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.