2017. július 5.

Elektronikus úton történő adatszolgáltatás – Elérhető a számlázó programokkal kapcsolatos jogszabálytervezet!

A számlázó programokkal kapcsolatos jogszabálytervezet végre megjelent. Az új adminisztratív kötelezettséggel kapcsolatos tudnivalókat kérdés-felelet formában tesszük fogyaszthatóbbá.

Miről kell adatot szolgáltatni?

Az elektronikus úton történő adatszolgáltatás legalább az áfa-törvény szerinti kötelező adattartalomra terjed ki, de az adóalany a számla / sztornó számla / módosító számla további adattartalmáról is szolgáltathat adatot.

A számlakiállítástól számítva mennyi időn belül kell adatot szolgáltatni?

Azonnal, de legfeljebb 24 órán belül kell elektronikus úton továbbítani az adatokat az állami adó- és vámhatóság („NAV”) részére.

Lehetőség van automatikus adatszolgáltatásra is?

A tervezet azt az xsd adatstruktúrát is tartalmazza, amelyben a számlázó programokkal kiállított számlákról az adatszolgáltatást teljesíteni kell. Mindez megkönnyítheti majd az automatikus adatszolgáltatást is.

Mikortól kell majd adatot szolgáltatni?

A módosítás várhatóan 2018. július 1-jétől fog hatályba lépni, de tesztjelleggel a határidő előtt is lehet adatot szolgáltatni.

Miért van erre szükség?

Az új elektronikus úton történő adatszolgáltatás az adóellenőrzések hatékonyságát hivatott növelni, és várhatóan csökkenteni fogja az adócsalók esélyeit. A rendelkezés csak a számlázó programok esetében lesz kötelező, amiből az is következik, hogy a kézi (nem géppel kiállított) számlák esetében ez az eszköz nem lesz használható az adócsalás visszaszorítására.

Milyen hatással lesz ez a mindennapi adminisztrációra?

Az adatszolgáltatás adózói regisztrációt követően kezdhető meg, amely magában foglalja az adatszolgáltató végpont és számlázó program regisztrálását is.

A tervezet hatásvizsgálata alapján a rendszer az automatizmusa miatt az egyszeri beruházási költségeken túl nem kellene, hogy adminisztratív tehernövekedést jelentsen a vállalkozásnak, és ki fogja váltani az utólagos számla szintű adatszolgáltatást. A rendszer bevezetésének további előnye várhatóan még az is lesz, hogy a számlát befogadó vállalkozás is gyakorlatilag valós időben értesülni tud a számára kiállított számla tényéről és tartalmáról.

Az online adatszolgáltatás sikerességének nagyon fontos előfeltétele, hogy a számlázó program adatexport funkciója működjön, és a vonatkozó jogszabályban felsorolt részletes adattartalmat foglalja magában. Szakértő csapatunk szívesen áll rendelkezésre a számlázó program ellenőrzésében.

Az összefoglaló PDF-formátumban innen tölthető le:

Elektronikus úton történő adatszolgáltatás (PDF)

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

2018. július 1-jétől online számlázás

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.