2017. október 24.

A környezetvédelmi termékdíj törvény 2018. január 1-jétől hatályos változásai

környezetvédelmi termékdíj törvény

Lassan közeleg az év vége és ez egyben azt is jelenti, hogy a boltokban megjelenő karácsonyi díszekkel párhuzamosan sorra jelennek meg az országgyűlés által elfogadott jogszabályi változások. Ennek megfelelően a honatyák október 17-én megszavazták a környezetvédelmi termékdíj törvény jövő évtől hatályos változásait is. A jogszabályi változtatások célja a termékdíj-kötelezettség teljesítésének egyszerűsítése, az egységes jogértelmezés, valamint az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló európai uniós irányelv változásainak való megfelelés. Az alábbiakban a környezetvédelmi termékdíj törvény legfontosabb módosításait ismertetem.

A környezetvédelmi termékdíj törvény tervezett módosításai, melyek nem kerültek elfogadásra

Fontos megemlíteni, hogy a szeptember végén benyújtott törvényjavaslat még több olyan elemet is tartalmazott, melyek elsődleges célja a termékdíjtételek növelése volt. Időközben ezek azonban kigyomlálásra kerültek, így már nem találjuk meg őket a környezetvédelmi termékdíj törvény elfogadott módosításai között. Ennek megfelelően a reklámhordozó papírok termékdíjtétele nem emelkedik 85 Ft/kg-ról 114 Ft/kg-ra, valamint a vékonyfalú, ún. eladótéri műanyag zacskók és zsákok sem kerültek bele a műanyag bevásárló reklámtáska fogalmába, így a díjtételük maradt változatlanul 57 Ft/kg a tervezett 1 900 Ft/kg helyett.   

Fogalomváltozások

A környezetvédelmi termékdíj törvény 2018. január 1-jétől hatályos szabályozása értelmében, összhangban az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló 2012/19/EU irányelv rendelkezéseivel, a nagyméretű rögzített ipari szerszám és a világűrben való felhasználásra tervezett elektromos, elektronikai berendezés nem tartozik az elektromos, elektronikai berendezés fogalmába, így ezen berendezések után termékdíj fizetési kötelezettség sem keletkezik. Ez a változás a fenti termékeket Magyarországon előállító vagy külföldről behozó és Magyarországon értékesítő vállalkozások számára mindenképpen kedvező.

A fogalmi változások között fontos megemlíteni, hogy a környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása egyértelműen definiálja az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák fogalmát, valamint új fogalomként megjelenik a fém ital-csomagolószer fogalom, és ezzel egyidejűleg megszűnik a kereskedelmi csomagolás és a kereskedelmi csomagolószer fogalma.

Ezen kívül jövőre egyszerűsödik a reklámhordozó papír definíciója is azáltal, hogy nem tartalmaz egyértelműen meg nem határozható kivételeket.

Csökkenő termékdíjak 

A törvénymódosítás értelmében változnak az elektromos, elektronikai berendezések kategóriái, valamint egységesen 57 Ft/kg lesz minden elektromos, elektronikai berendezés termékdíja. Az egységesítés lényeges termékdíj csökkentést jelent a szórakoztató elektronikai cikkek (jelenlegi termékdíjtétel 114 Ft/kg), valamint a rádiótelefon-készülékek esetében (jelenlegi termékdíjtétel 304 Ft/kg).

A kereskedelmi csomagolás és csomagolószer fogalmának megszüntetésével a fémből készült italcsomagolások fém ital-csomagolószer kategória alatt bekerülnek a csomagolószerek közé, és a termékdíjtételük ennek következtében 304 Ft/kg-ról 57 Ft/kg-ra csökken.

A környezetvédelmi termékdíj törvény 2018. január 1-jétől hatályos változtatásai előnyben részesítik a gépjárművek közül a környezet számára kevesebb terhelést jelentő hibrid, illetve a kizárólag elektromos meghajtású gépjárműveket oly módon, hogy a hibrid gépjárművek esetében az egyébként fizetendő termékdíj vagy termékdíj átalány 70%-át, míg a kizárólag elektromos hajtással működő gépjárművek esetében a termékdíj 50%-át kell majd csak megfizetni.

A környezetvédelmi termékdíj törvény egyéb fontosabb változásai

A környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása egyértelművé teszi, hogy a kötelezett átalakulása, egyesülése, szétválása során létrejövő, új adószámmal rendelkező kötelezett esetében, valamint az átvállalás jogcímének módosítása esetén szükséges az átvállalási szerződések újrakötése és a NAV felé történő bejelentése.

A nyilvántartások vezetése kapcsán egyszerűsítést fog jelenteni a kötelezettek számára, hogy a termékdíj szabályozás a jövő év elejétől a 2010. január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályok helyett a tárgyév január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályok alkalmazására tér át. A jogszabályi módosítás miatt javasoljuk a vámtarifaszámok felülvizsgálatát, és ahol szükséges, a nyilvántartások módosítását.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.