2018. november 20.

Munkáltatói lakáscélú hitelek 2019-től, avagy mi jön a munkáltatói lakáscélú támogatás után?

munkáltatói-lakáscélú-támogatás

2019-től jelentősen átalakul a munkáltatók által a munkavállalóknak adómentesen vagy kedvezményesen adható juttatások köre. Többek között megszűnik a munkáltatói lakáscélú támogatás adómentessége.

Munkáltatói lakáscélú támogatás

2018. december 31-éig a munkáltatóknak lehetőségük van arra, hogy személyi jövedelemadó mentesen lakáscélú felhasználásra vissza nem térítendő támogatást nyújtsanak munkavállalóik számára. A munkáltatói lakáscélú támogatás felhasználható lakás vásárlására, építtetésére, korszerűsítésére vagy akadálymentesítésére, de akár lakásvásárláshoz felvett hitel törlesztésére is.

A munkáltatói lakáscélú támogatás mértéke a költségek 30%-áig, de öt év alatt legfeljebb 5 millió forintig terjedhet. A maximum érték meghatározásakor az esetlegesen más munkáltatók által nyújtott támogatást is figyelembe kell venni. A lakás szobaszáma nem haladhatja meg a törvény által definiált méltányolható lakásigényt.

A nyáron elfogadott törvényváltozások alapján (amelyeket az őszi adómódosító csomag pontosít), 2019. január 1-jétől megszűnik a munkáltatói lakáscélú támogatás adómentessége.

Munkáltató által nyújtott lakáscélú hitel   

Továbbra is kedvezményesen adható lesz azonban lakáscélú felhasználásra nyújtott kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású hitel. A munkáltatói lakáscélú támogatás adómentességének eltörlése miatt ennek a jelentősége valószínűleg meg fog nőni.

Az Szja tv. előírásai értelmében kamatkedvezményből származó jövedelmet kell megállapítani, illetve a megállapított jövedelem alapján adót kell fizetni abban az esetben, ha a kifizető egy magánszeméllyel szemben fennálló követelésére a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,9%) 5 százalékponttal növelt összegénél alacsonyabb kamatot számít fel. Az ezzel kapcsolatos adófizetési kötelezettség a kifizetőt terheli.

Abban az esetben azonban, ha ez a követelés a folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegekkel együtt a 10 millió forint összeget meg nem haladó összegű, ugyanazon magánszemélynek nyújtott lakáscélú hitel nyújtásából származik, a kedvezményt nem kell figyelembe venni kamatkedvezményből származó jövedelemként. Ha tehát a munkáltató hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján, annak igazolása alapján kamatmentes vagy 5,9%-nál alacsonyabb kamatozású hitelt nyújt munkavállalójának lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez vagy ezen célokból felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez, az alacsony kamatláb alkalmazása miatt nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

További feltételek

A törvény pontosan definiálja, milyen lakás vásárlására lehet a hitelt igénybe venni, illetve, hogy mi minősül bővítésnek, korszerűsítésnek vagy akadálymentesítésnek. A méltányolható lakásigény feltételeinek (például családtagok és a lakószobák számának összefüggése) nem kell eleget tenni.

Amennyiben tudni szeretné, hogyan érinti az Ön cégét a munkavállalóknak adómentesen vagy kedvezményesen adható juttatások rendszerének átalakítása, és szeretné a juttatásokat cégénél optimalizálni, keresse meg bizalommal a WTS Klient adószakértőit!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Az őszi adómódosító csomag legfontosabb elemei

Drámai változások a szocho és az eho rendszerében 2019-től

A 2019-es adócsomag

Adóváltozások 2019

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.