2018. november 27.

Digitalizáció az adózásban

digitalizacio-az-adozasban

Nemrégiben szakmai körökben valaki azt kérdezte, hogy igazából miben is különbözik egymástól a mesterséges intelligencia és a digitalizáció az adózásban.

A válasz egyszerű: az egyik előfeltétele a másiknak, vagy mondhatjuk úgy is, hogy az egyik – a digitalizáció az adózásban – előkészíti a terepet a másik – a mesterséges intelligencia alkalmazása az adózásban – számára. Néha úgy érezzük, hogy a rohamos digitalizáció az adózásban is megkeseríti az életünket. Ám amikor túl vagyunk a bevezetési folyamaton, végül rájövünk, mennyi területen tette egyszerűbbé, gyorsabbá, pontosabbá a munkánkat. A digitalizáció és az automatizáció a jelenlegi folyamatainkat teszi gördülékenyebbé, könnyebben kivitelezhetővé. A mesterséges intelligencia pedig még ezt is fokozni tudja, hiszen az óriás adatállományokban úgy lesz képes dolgozni, hogy már helyettünk ismer fel összefüggéseket, szabálytól való eltéréseket, és képes lesz korrigálni és fejleszteni azokat.

De vajon hol tart a digitalizáció az adózásban?

A WTS müncheni központja a Német Mesterséges Intelligencia Kutatóintézettel közösen ezt az adózással kapcsolatos digitális érettséget mérte fel 2018 során a világ 34 országában. Az érdeklődés érezhetően nagy, idén a kutatásban résztvevők 85%-a jelezte, hogy a digitalizáció az adózásban már napi szintű projekt a cégüknél – bár az is igaz, hogy a mesterséges intelligencia jelenlegi bevezetését egyelőre a válaszadók mindössze 5%-a tartotta megvalósíthatónak.

„A pénzügyi és adózási vezetők már egy jó ideje felismerték az adózási folyamatok digitalizációjának, automatizálásának szükségességét, sőt egyre többet áldoznak is világszerte erre. Tisztában vannak vele, hogy az intelligens adózási megoldások milyen távlatokat nyitnak meg, és azt is látják, hogy az IT-struktúrának és magának az adózási szervezetnek is még fejlődnie kell. A mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban azonban még visszafogottak” – olvashatjuk Fritz Esterer, a WTS Global elnökének összegzését a hálózat frissen elkészült kutatásában.

A mesterséges intelligencia útjában álló akadályok

A digitális átalakulás és a főleg a mesterséges intelligencia alkalmazása megkövetel bizonyos feltételeket. Az adatok elérhetősége és az adatokkal foglalkozó szervezetek felépítése például döntő jelentőségű. Az elemzésekből az látszik, hogy a cégek által tervezett ideális és a valóságos helyzet közötti különbség itt a legnagyobb. A válaszadók mindössze 46%-a mondta, hogy cégüknél már digitális formában és az automatizációs folyamatokhoz megfelelően előkészítve vannak meg a szükséges adatok.

„Az adóosztályok digitalizációs érettségi szintje meglehetősen nagy szórást mutat, főleg az adatokhoz való hozzáférés, azok felhasználhatósága terén. Pedig ahhoz, hogy a megfelelő adómegoldásokat használni tudjunk, egységes és jól szervezett adathalmazokra (Tax Data Lake) van szükség” – állapította meg Prof. Dr. Peter Fettke, a kutatás tudományos vezetője.

További jelentős akadályt jelent a hiányzó digitális stratégia, illetve, hogy még nem különítettek el megfelelő büdzsét a kivitelezéshez. A megkérdezettek közel kétharmada jelezte ezt a problémát. Sok helyen panaszkodtak még arra is, hogy az adóosztályok folyamatait nem sikerült teljesen digitalizálni, a résztvevő cégek mindössze 18%-ánál nem jelent ez már gondot.

Az átalakulásban résztvevő cégeknek nemcsak új technológiákat és megoldásokat kell bevezetniük, de oda kell figyelniük a munkatársak megfelelő tudására is. Sok szakember hallott már a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségéről, de még nem tudtak mélyebb szakmai ismereteket szerezni. Az már most látszik, hogy az ilyen tartalmakkal foglakozó tréningek és az ehhez tartozó változásmenedzsment-folyamatok keresettek lesznek a jövőben.

Mikor vezethetünk be intelligens megoldásokat, és egyáltalán mit nyerünk velük?

A digitalizáció az adózásban új minőségi szintet, megnövekedett hatékonyságot, jobb átláthatóságot és jelentős költségmegtakarítást hoz magával. Az első felhasználási területek jól láthatóan a nagy adathalmazokkal és ismétlődő feladatokkal járó adófajtáknál jelentkeztek.

A négy legnagyobb csoportot ma a bérrel kapcsolatos adók és járulékok, az áfa, a transzferárak és a vám adják. Elsősorban ezeken a területeken lehet az új eszközök segítségével olyan hibákra is bukkanni, amik manuálisan korábban felismerhetetlenek voltak.

„A kutatás megmutatta, mekkora szükség van a helyes folyamatok leírására és az anomáliák kiszűrésére. A Process Mining módszer éppen ezekben a helyzetekben alkalmazható. Segít a folyamatokat meghatározni, a compliance megfelelést megvizsgálni, és értékeli a digitális érettséget az adott cégnél” – foglalta össze Tim Niesen, a Német Mesterséges Intelligencia Kutatóintézet munkatársa.

A digitális felkészültségi szint megállapítása alapvetően fontos a továbblépés előtt. Ezért a kutatás eredményeinek ismeretében a WTS a kutatóintézettel karöltve kidolgozott egy értékelési módszertant, amely négy területet vesz górcső alá: stratégia, adatok, folyamatok és technológia.

„Ezzel ügyfeleink nemcsak a jelenlegi helyzetüket láthatják pontosan, de útmutatót kapnak a következő lépésekhez is” – jelezte Vanessa Just, a WTS mesterséges intelligenciával foglalkozó projektvezetője.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban további videókat és cikkeket talál a WTS Global honlapján, a témának szentelt aloldalon. A WTS Global és a kutatóközpont közös friss tanulmányát pedig itt töltheti le.

A digitalizáció az adózásban akkor lehet hatékony, ha illeszkedik a vállalkozás adottságaihoz. A WTS Klient szakértői az Önök speciális kihívásaihoz és üzleti folyamataihoz illesztve dolgozzák ki a digitális lehetőségeket. Keressen minket bátran, ha Ön is automatizált és digitalizált folyamatokkal szeretné egyszerűsíteni vállalata adózását!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.