2018. július 10.

Mesterséges intelligencia az adózásban

Milyen hatással bírhat a mesterséges intelligencia az adózásban, és milyen szerepet kaphat az adótanácsadásban? Melyek az első lépések, az első kísérletek, amelyeket ezen a területen már fel lehet mutatni? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az, hogy az adóbevallásokat mesterséges intelligencia segítségével nyújtsuk be az adóhatósághoz, egyelőre a jövő zenéje, rövid távon legalábbis még a világ legfejlettebb országaiban sem várható. Középtávon azonban már nem elképzelhetetlen.

A mesterséges intelligencia az adózásban új szakterületet hozhat létre

Az adótanácsadásban a mesterséges intelligencia nyújtotta megoldások előbb-utóbb önálló üzletágat nyithatnak. Ahhoz azonban, hogy a mesterséges intelligencia az adózásban is alkalmazható legyen, Fritz Esterer, a WTS Global elnöke és a téma elismert szakértője szerint elsősorban nagy mennyiségű és jó minőségű adatbázis, tiszta szabályok és egyértelmű meghatározások kellenek. Az intelligens algoritmusoknak ugyanis a tanuláshoz és a folyamatos fejlődéshez egyértelmű utasításokra és nagy adatbázisokra van szükségük.

Az adózásban igazán nagy adatbázisokkal az áfa, a vám, a transzferárak és a személyi jövedelemadók területén találkozhatunk, így elsőként tehát ezeken a területeken érdemes megfontolni a mesterséges intelligencia kihasználását. Ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia az adatbázisokat automatikusan értékelni tudja, Fritz Esterer szerint három kérdést kell megválaszolnunk:

  • Hol található az adókulcs?
  • Mely adatokat, mely területeken kell kivonnunk?
  • Mely területekhez kell ezeket az adatokat hozzárendelnünk?

A Német Mesterséges Intelligencia Kutatóintézet (DFKI) és a WTS müncheni központja az idei év elején közösen hozta létre a Center of Competence Tax and Technology kutatóbázist. A központ célja, hogy felkutassa, milyen innovatív alkalmazási lehetőségeket hordoz a mesterséges intelligencia az adózásban, valamint, hogy a kutatások alapján olyan eszközöket fejlesszen ki, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével teszik könnyebbé, pontosabbá és optimálisabbá az adózást. Az első intelligens algoritmusok az elmúlt hónapokban készültek el, és olyan multinacionális vállalatoknál tesztelik, mint az Audi, a Bosch, az E.on vagy a Henkel.

Szoftver prototípusok a mesterséges intelligencia alkalmazására

A közös kutatóközpont jelenleg 5 különféle szoftvertípust fejleszt:

  • Az adójellegű kérdések tartalmi vizsgálata
  • Adóval kapcsolatos szakmai szövegek, beszéd felismerése és értelmezése
  • Az argumentatív struktúrák (korábbi érvelési rendszerek) beazonosítása
  • Adóval kapcsolatos szakmai írások szoftveres fordítása (NeuMU)
  • Óriás adatbázisokban korábban fel nem ismert hibák kiszűrése

Az óriás adatbázisokban a beépített mesterséges intelligencia algoritmusok automatikusan tanulnak a nagy mennyiségű adatból. Ez lehetővé teszi olyan hibák és anomáliák felfedezését, amelyeket korábban senki sem vett észre. Különösen hasznos ez a szoftver például a vámügyletek esetén.

A beszédfelismerő rendszer segíti a felhasználót, hogy hangbevitellel gyorsan és egyszerűen hozzáférhessen a vonatkozó adózási információkhoz, vagy parancsokat adjon. Ez a kérdés-és-válasz rendszer példát mutat egy trendnek is az adózásban, mégpedig annak, hogy az adójogszabályok bonyolultságát csökkenteni lehet a mesterséges intelligencia révén. A rendszer ugyanis segítséget nyújt a felhasználói számára, hogy milyen döntést hozzanak egy-egy adózási kérdésben.

Az automatikus fordítórendszer hasonlít a Google fordítójához, de van egy fontos különbség ahhoz képest. A Google gyakorlatilag „mindenevő”, ezzel szemben a WTS és a DFKI közös kutatóközpontja által fejlesztett, NeuMU nevű prototípus csak egy szakterülettel foglalkozik, az adózási dokumentumok fordításával, ezért erre nagyon magas szinten szakosodott. Ennek eredményeképpen a lefordított szöveg hibátlan, érthető és mindenekelőtt helyes lesz.

Compliance, hálózatépítés és valósidejűség

A mesterséges intelligencia az adózásban felgyorsítja az eljárásokat, az adózási folyamatokat, és sokkal magasabb megfelelőségi szintet teremt. A kognitív rendszerek ezen kívül más iparágakkal való horizontális hálózatépítésre is felhasználhatók, és ez egy olyan szempont, amely az adózással foglalkozó szakemberek és adóosztályok számára is egyre fontosabb. Végül, de nem utolsósorban pedig ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy minden, globálisan elérhető, adózással kapcsolatos adat és folyamat a valós időben, azonnal hozzáférhető legyen.

A DATEV magazinnak, a témában Fritz Estererrel készült interjúját német nyelven ide kattintva olvashatja el, a kutatóközpont tanulmányát pedig itt töltheti le.

A digitális megoldások, így például a mesterséges intelligencia az adózásban akkor lehetnek hatékonyak, ha illeszkednek a vállalkozás adottságaihoz. A WTS Klient szakértői az Önök speciális kihívásaihoz és üzleti folyamataihoz illesztve dolgozzák ki a digitális lehetőségeket. Keressen minket bátran, ha Ön is automatizált és digitalizált folyamatokkal szeretné egyszerűsíteni vállalata adózását!

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ:

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.