2020. június 25.

Hat hónappal kitolódhatnak a DAC6 adatszolgáltatási határidők

A hazai törvényjavaslat elfogadása még júniusban várható

Június 3-án az Európai Tanács állandó tagjai elfogadták az Európai Bizottság azon javaslatát, amely alapján hat hónappal halasztódnának a határokon átnyúló konstrukciókra vonatkozó, a Tanács (EU) 2018/822 irányelve által bevezetett, ún. DAC6 adatszolgáltatási határidők.

DAC6 adatszolgáltatási határidők uniós szinten

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a DAC6 szabályozás célja az egyszerre több adójogrendszert érintő tranzakciók és struktúrák vonatkozásában az egyes adójogrendszerek közötti különbözőségekre alapított nyereségátcsoportosítások, továbbá agresszív és potenciálisan agresszív adótervezési struktúrák felismerése, feltérképezése. A szabályozás keretében azokat a határokon átnyúló ügyleteket kell jelenteni, amelyek megfelelnek bizonyos, a potenciálisan agresszív adótervezésre jellemző egyes ’ismertetőjegyeknek’.

A június 3-án elfogadott EU javaslat szerint a DAC6 adatszolgáltatási határidők a következőképpen módosulnának:

  • A 2018. június 25. és 2020. június 30. között megvalósított, ún. ’historikus’ ügyletek jelentési határideje augusztus 31-éről 2021. február 28-ára tolódna; míg
  • a július 1-jétől kezdődően elérhetővé tett konstrukciók, illetve azon ügyletek vonatkozásában, ahol a végrehajtás első lépésére 2020. július 1-jét követően kerül sor, az (első) adatszolgáltatási határidő 2020. július 31. helyett 2021. január 31-ére változna.

Ahhoz, hogy a fentiek szerinti új DAC6 adatszolgáltatási határidők hatályba lépjenek, az Európai Tanácsnak el kell fogadnia a DAC6 irányelv módosítását, amit az Európai Parlamentnek véleményeznie is kell. Mindez június végére várható; az EU tagállamok csak ezután ültethetik majd át saját jogrendjükbe a megfelelő módosításokat.

Magyarország már be is nyújtotta a törvényjavaslatot

Magyarországon 2019 júniusában, 2020. július 1-jei hatályba lépéssel fogadták el a DAC6 irányelvet a hazai jogba átültető jogszabályt. Most, némiképp megelőzve az EU-s jogalkotási folyamatot, a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslat részeként már 2020. június 2-án benyújtották a DAC6 adatszolgáltatási határidők hat hónapos kitolására vonatkozó javaslatot, amelynek elfogadása még júniusban várható.

Annak ellenére, hogy koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági környezetben a vállalkozások várhatóan kapnak egy hat hónapos haladékot a DAC6 köteles ügyleteik jelentésére, kiemelten fontos a potenciális jelentéstételi kötelezettség alá tartozó tranzakciók mihamarabbi felmerése és a megfelelő belső folyamatok kialakítása. Főként igaz ez a nemzetközi vállalatcsoport részeként működő társaságokra, ahol többek között a cégcsoporton belüli finanszírozási ügyletek és az egyes csoporton belüli szolgáltatások is érintettek lehetnek DAC6 szempontból.

A DAC6-konform működés megteremtése és annak folyamatos biztosítása minden, nemzetközi vállalatcsoport részeként működő vállalkozás számára az elkövetkező időszak egyik kiemelt célja kell, hogy legyen. Minden esetben átfogóan meg kell vizsgálni az érintett struktúrákat és tranzakciókat jogi és adózási szempontból egyaránt, hogy beazonosíthatóvá váljanak a potenciálisan jelentésköteles ügyletek. Ha az egyedi vizsgálatot tapasztalt szakértőkre bízná, forduljon bizalommal a WTS Klient adótanácsadó csapatához! Állunk rendelkezésére.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.