2021. január 12.

Új EKÁER rendelet január 1-jétől

Már csak a kockázatos termékekre vonatkozhat bejelentési kötelezettség

Korábban már érintettük az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos adminisztrációt könnyítő, 2021. január 1-jétől hatályos jogszabályi változásokat. A 2020-as nyári adócsomag elfogadása már kilátásba helyezte a részletszabályok új keretbe foglalását is, az új EKÁER rendelet közzétételére azonban még fél évet kellett várniuk a gazdálkodóknak. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 13/2020. számú PM rendelet ugyanis 2020. december 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben. Cikkünkben az új EKÁER rendelet legfontosabb elemeit foglaljuk össze.

Bejelentésköteles termékek az új EKÁER rendelet szerint 

Az új EKÁER rendelet alapján 2021-től kizárólag a korábbi szabályozás értelmében kockázatos terméknek tekintett áruk fuvarozásával kapcsolatban merülhet fel kötelezettség EKÁER-szám igénylésére. Ebbe a körbe a külön rendeletben meghatározott típusú, jellemzően élelmiszeripari és ruházati termékek, valamint egyéb bejelentésköteles termékek tartoznak.

A korábbi szabályozás értelmében nem kockázatosnak minősített termékek vonatkozásában tehát a gazdálkodók mentesülnek a bejelentési kötelezettség alól.

Mentességek 

A bejelentési kötelezettség megállapításakor továbbra is fontos vizsgálati szempont az egy fuvarozás keretében szállított termékek súlya és értéke. Az egymillió forint értéket és 500 kilogramm bruttó tömeget meg nem haladó, ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon gépjárművel fuvarozott bejelentésköteles termék fuvarozása esetén ugyanis szintén nincs szükség EKÁER-számra. Ezek az értékhatárok azonosak a korábban a kockázatos termékekkel végzett fuvarozásra vonatkozó értékhatárokkal.

Fontos változás azonban, hogy a korábbi szabályozással ellentétben az új EKÁER rendelet szerint nem csak az útdíjköteles, valamint 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett fuvarozással járó ügyletre, hanem bármely típusú gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó ügyletre vonatkozhat a bejelentési kötelezettség.

Kockázati biztosíték 

A korábbi mentességeken felül nem kell kockázati biztosítékot fizetnie az Art. szerint megbízható minősítésű adózóknak, továbbá megszűnik a biztosítéknyújtási kötelezettség az 5%-os adómértékű termékek fuvarozásánál is.

Útszakasz-mentesítés 

Az útszakasz-mentesítés a belföldön belüli forgalom mellett már valamennyi forgalmi irányra kérhető. Az engedély visszavonásig érvényes.

Önkéntes bejelentés 

Az új EKÁER rendelet lehetővé teszi az adózók számára, hogy önkéntesen EKÁER-bejelentést tehessenek akkor is, ha nincs bejelentési kötelezettségük. Ilyen esetben is fontos azonban figyelni a bejelentett adatok valódiságára. Önkéntes bejelentés esetén biztosítékfizetési kötelezettséggel ugyanakkor nem kell számolni.

Összegzésül tehát 2021. január 1-jétől jelentős adminisztrációs tehertől szabadulhat meg a gazdálkodók többsége. A bejelentési kötelezettséggel érintett fuvarozások köre ugyanis az új EKÁER rendelet hatályba lépésével a töredékére csökkent. Figyelembe véve a már korábban kihirdetett, mulasztási bírsággal kapcsolatos szabályok pozitív irányú változását is, az utóbbi évek legkedvezőbb módosításai mentek végbe az EKÁER rendszert illetően. Ugyanakkor továbbra sem érdemes félvállról venni az EKÁER szabályokat, hiszen bejelentési kötelezettség keletkezése esetén továbbra is pontos és részletes adatbejelentés, valamint a záros határidők betartása szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a hátrányos jogkövetkezményeket.

Amennyiben többet szeretne megtudni az új EKÁER rendelet részleteiről, vagy tapasztalt szakemberek segítségére van szüksége az EKÁER rendszerben szükséges adatok nyilvántartásával és feldolgozásával, illetve a rendszerüzenetek elkészítésével és a kommunikáció lebonyolításával kapcsolatos megoldások elkészítésében és üzemeltetésében, forduljon bizalommal hozzánk!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.