2021. január 21.

Munkahelymegőrző és munkahelyteremtő bértámogatás a KFI szektorban

A támogatás 2021. február 8-ig igényelhető

A kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) szektor magasan képzett kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalói veszélyhelyzet idején megvalósuló foglalkoztatásának vissza nem térítendő támogatása 2021. január 4-től 2021. február 8-ig ismét elérhető. A szektorspecifikus bértámogatás célja a tartós foglalkoztatás elősegítése, a bérszínvonal megőrzése és új munkahelyek létrehozása. Cikkünkben a bértámogatásra való jogosultság alapvető feltételeit, a bértámogatás időtartamára és mértékére vonatkozó legfontosabb rendelkezéseket foglaljuk össze.

Mely munkáltató jogosult a munkahelymegőrző bértámogatás igénybevételére? 

Főszabály szerint az a munkáltató jogosult a munkahelymegőrző bértámogatás igénybevételére, amely munkáltató

  • kutató-fejlesztő tevékenységet (is) végez – azzal, hogy az igényelt bértámogatás ezen tevékenységéhez kapcsolódik – és
  • kutató-fejlesztő tevékenysége körében a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (Innovációs tv.) 3. § 15. pontja szerinti kutató-fejlesztőt foglalkoztat (amely munkavállaló legalább 2020. december 29-én a munkáltatóval munkaviszonyban állt és a bértámogatás iránti kérelem előterjesztésekor nem tölti felmondási idejét) és
  • a bértámogatás hiányában a munkavállaló munkaviszonyát megszüntetné (ezzel kapcsolatosan a munkáltató nyilatkozik, hogy az alábbiak közül legalább egy gazdasági körülmény fennáll a veszélyhelyzettel való közvetlen és szoros összefüggésben: piacvesztés, beszállítói lánc elakadása/megszűnése, rendelésállomány csökkenése, munkavégzés kapcsán felmerülő egészségügyi kockázatok – COVID, egészségügyi veszélyhelyzet következtében beálló jogszabályi rendelkezés).
Mely munkáltató jogosult a munkahelyteremtő bértámogatás igénybevételére?

Főszabály szerint az munkáltató jogosult a munkahelyteremtő bértámogatás igénybevételére, amely munkáltató

  • kutató-fejlesztő tevékenységet (is) végez – azzal, hogy az igényelt bértámogatás ezen tevékenységéhez kapcsolódik és
  • kutató-fejlesztő tevékenysége körében az Innovációs tv. 3. § 15. pontja szerinti kutató-fejlesztőt kíván foglalkoztatni azzal, hogy a munkavállaló alkalmazásának a 2020. december 29-én érvényes, a 3/2010. (IV. 2.) KSH közlemény alapján számolt statisztikai állományi létszámához viszonyítva a munkavállalói létszám növekedését kell eredményeznie (bértámogatás akkor adható, amennyiben a bértámogatás iránti kérelem napján meglévő statisztikai állományi létszám azonos vagy nagyobb, mint a 2020. december 29-én meglévő statisztikai létszám).
A bértámogatás időtartama

A bértámogatás időtartama legfeljebb három hónap.

A bértámogatás mértéke

A bértámogatás havi összege munkavállalónkként nem haladhatja meg a 318 920 forintot.

A bértámogatás havi összege,

  • ha a munkavállaló (a munkahelymegőrző bértámogatás esetén 2020. december 29. napja szerinti) bruttó munkabére 670 000 forint, vagy ezt meghaladó összeg, akkor 318 920 forint, vagy
  • ha a munkavállaló (a munkahelymegőrző bértámogatás esetén 2020. december 29. napja szerinti) bruttó munkabére a 670 000 forintot nem éri el, akkor a 318 920 forintnak a munkavállaló bruttó munkabére és a 670 000 forint arányával számított összege.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bértámogatás iránti kérelem előterjesztését megelőzően szükséges megvizsgálni a jogosultság alapvető feltételeinek való megfelelésen túlmenően azt is, hogy a bértámogatás iránti kérelmet előterjesztő munkáltató valamennyi további jogosultsági feltételnek is megfelel-e. Azt is meg kell vizsgálni továbbá, hogy valamennyi kötelezettségvállalásnak (különösen, de nem kizárólag továbbfoglalkoztatási kötelezettség, bérszint megtartására irányuló kötelezettség) eleget tud-e tenni a munkáltató.

Amennyiben az Ön cége is szeretne élni a lehetőséggel és igénybe venné a szektorspecifikus bértámogatást, a WTS Klient jogi szakértői szívesen segítenek megvizsgálni, hogy a cég megfelel-e a támogatás feltételeinek. Forduljon hozzánk bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.