2021. április 30.

Jön a 25 év alatti fiatalok kedvezménye

Januártól szja-mentességet kapnak

25 év alatti fiatalok kedvezménye

Új elemmel bővül jövőre a személyi jövedelemadó-alap kedvezmények köre. A 25 év alatti fiatalok kedvezménye 2022. januártól vehető igénybe, és a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig – jelenleg 403 600 forintig – személyi jövedelemadó mentességet biztosít a 25 év alatti fiatalok számára Magyarországon. A kormány gazdaság-újraindítási akciótervének részét képező T/15395. számú törvényjavaslatot 2021. március 10-én nyújtotta be a parlamentnek a családokért felelős tárca nélküli miniszter, és április 28-án fogadták el.

Mire vonatkozik a 25 év alatti fiatalok kedvezménye?

A törvényjavaslat nyomán a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, mint összevont adóalap csökkentő tétel, bekerül a 1995. évi CXVII. törvénybe (Szja tv.). A törvénymódosítás szerint a 25 év alatti fiatalok kedvezménye a fiatal által a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), összevont adóalapba tartozó jövedelmekre vonatkozik. Ezek a

  • bérnek minősülő jövedelem,
  • egyéb, nem önálló tevékenységből származó jövedelmek összege, ide nem értve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegét, illetve az
  • önálló tevékenységből származó jövedelmek közül a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje (átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelme), a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem, az európai parlamenti képviselői vagy helyi önkormányzati képviselői jövedelem, a választott könyvvizsgálói jövedelem és a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelme.

Fontos, hogy a 25 év alatti fiatalok kedvezménye adóévenként ugyanakkor nem lehet több a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzatánál. Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be, utoljára a 25. életéve betöltésének hónapja.

25 év alatti fiatalok kedvezménye és egyéb kedvezmények

Mint korábbi cikkünkben már hangsúlyoztuk, abban az esetben, ha valaki több adóalap kedvezményre is jogosult, csak meghatározott sorrendben tudja érvényesíteni ezeket. A 25 év alatti fiatalok kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

A törvénymódosítás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy azok a 25 év alatti házaspárok, akik szeretnék igénybe venni az első házasok kedvezményét, de az szja-mentesség miatt nem tudják, később élhessenek ezzel a kedvezménnyel. Ebben az esetben az első házasok kedvezménye érvényesítésének első jogosultsági hónapja az a hónap, amelyet megelőző hónapban a házastársak valamelyike a 25. életévét betölti.

Mikor és milyen időszakra vonatkozó jövedelem esetén számolhatunk a kedvezménnyel?

Munkaviszonyból származó jövedelem esetében az új rendelkezéseket a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt, vagy a 2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett bevétel adókötelezettségére lehet alkalmazni első alkalommal.

Az érvényesíthető személyi jövedelemadó-alap kedvezmények rendszere nagyban befolyásolhatja a munkaadók bérezési és bérszámfejtési tervezését, és a kedvezmények rendszerében való kiigazodás sokszor komoly szakértelmet kíván. Forduljon bérszámfejtő munkatársainkhoz bizalommal, amennyiben HR-esként vagy döntéshozóként konkrét kérdései lennének a kedvezményekkel kapcsolatban!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.