2021. július 27.

Jó hír az önszámlázás alkalmazóinak!

Változás az online számla adatszolgáltatási kötelezettséget érintő szabályokban

önszámlázás

A meghatalmazotti számlázás, azon belül is az önszámlázás online adatszolgáltatásával kapcsolatban felmerülő problémáknak vet véget a 2021. június 25-én a Magyar Közlönyben megjelent 6/2021. (VI. 25.) számú PM rendelet. A rendelet (többek között) módosítja a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 13/A. §-át, és további két bekezdéssel egészíti ki azt. A változás az önszámlázás esetében jelenthet enyhítést az online adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében, vagyis abban az esetben, amikor a megbízott külföldi partner az értékesítő adóalany nevében állítja ki a számlákat.

Önszámlázás külföldi partnerrel

Gyakran előforduló konstrukció határon átnyúló tranzakciók esetén – a belföldi áfás ügyletek mellett – az önszámlázás. Ilyenkor a külföldi beszerző a szállítója nevében állítja ki a magyarországi beszerzéséről szóló számlát. A 2021. január 4-étől hatályos online számla adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályok szerint ettől az időponttól a közösségi értékesítés és az export számlák esetén is teljesíteni kell az adatszolgáltatási kötelezettséget (a magánszemélyek felé történő értékesítés mellett). Erről bővebben itt írtunk korábban.

Mi okozza a fejtörést?

A vonatkozó szabályok szerint alapvetően ennek a másik országbeli adóalanynak szükséges az online számla adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni azzal, hogy a számlakiállítással megbízott és a megbízó adóalany egyetemleges felelősséggel tartozik az esetleges mulasztásokért. A kötelezettség teljesítése, annak gyakorlati megvalósítása ugyanakkor számos kérdést vet fel. Az önszámlázás online adatszolgáltatásával kapcsolatban felmerülő egyik leggyakoribb kérdés például, hogy kell-e a külföldi partner számlázóprogramján informatikai fejlesztést végrehajtani, hogy adatot tudjon szolgáltatni a kiállított számláról az adóhatóságnak vagy teljesen át kellene inkább gondolni az értékesítési láncot és a számlázással kapcsolatos procedúrát?

Átmeneti szankciómentes időszak

A hatóság is érzékelte az önszámlázás terén kialakult helyzet komplexitását, emiatt a Pénzügyminisztérium június 30-áig kiterjesztette a moratóriumot azokra az esetekre, amikor a termék beszerzőjével történt megállapodás alapján a számlát a beszerző állítja ki az értékesítő nevében és a termék beszerzője nem telepedett le gazdasági céllal belföldön, valamint nem rendelkezik belföldi adószámmal és nem is kellene rendelkeznie magyar adószámmal. Eddig az időpontig az adóhatóság tehát eltekintett a mulasztási bírság kiszabásától, ha az adatszolgáltatásra kötelezett adóalany nem vagy nem megfelelően tett eleget az online jelentési kötelezettségnek, így mind a jogalkotó és mind az önszámlázás kapcsán érintett adóalanyok és partnereik haladékot kaptak a megoldás kidolgozására.

Mi változik a jelenlegi módosítással?

Június végére azonban megszületett a megoldás. A június 26-án hatályossá vált jogszabályváltozás értelmében, ha az adózó a számlakiállítási kötelezettségének meghatalmazott segítségével úgy tesz eleget, hogy ez a meghatalmazott egy olyan vevő, amely Magyarországon nem rendelkezik székhellyel és a számlakiállítás alapjául szolgáló ügylettel kapcsolatban nincs belföldön áfa szempontból regisztrálva, akkor az online adatszolgáltatási kötelezettséget nem kötelező a vevő számlázóprogramjából teljesíteni. Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesíthető más számítástechnikai rendszerből is, feltéve, hogy az gép-gép kapcsolattal, elektronikus úton valósul meg. Az adatszolgáltatást a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kiállítását követő hat napon belül kell teljesíteni.

Amennyiben tudni szeretné, hogyan érintik az Ön cégét a meghatalmazotti számlázás, azon belül is az önszámlázás online adatszolgáltatására vonatkozó változások, keresse bizalommal a WTS Klient adószakértőit!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.