2022. augusztus 17.

Ekho-csökkentés és további könnyítések a katáról áttérőknek

A társasági adó devizában is fizethető

ekho-csökkentés

Az elmúlt időszak egyik legdrasztikusabb hazai adótörvény-módosításának számító KATA-szigorítás július közepén bombaként robbant a magyar gazdaságban. A törvényváltozás nyomán az eddigi katás vállalkozók nagy része szeptember 1-jétől elesik a kisadózó vállalkozások tételes adójának választási lehetőségétől, és ezzel mind adóterhei, mind pedig adminisztrációs terhei jelentősen megnőnek. Ennek enyhítése, illetve a KATA adóalanyok más adónemre áttérésének könnyítése érdekében a kormány új rendelkezésekről döntött.

Opciók a katásoknak

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az, akinek nem felel meg az új KATA, vagy azt nem választhatja, annak számos kedvező adózási mód áll a rendelkezésére. Az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a cégeknek a kisvállalati adó, a művészeknek pedig az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) lehet a legjobb alternatíva. Ez utóbbit még vonzóbbá teheti az ekho-csökkentés, amelynek részletei az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. számú kormányrendeletben, augusztus 9-én jelentek meg a Magyar Közlöny 134. számában.   

Ekho-csökkentés

A rendelet alapján az ekho-csökkentés azt jelenti, hogy 2022. szeptember 1-jétől megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Vagyis a kifizetőnek nem kell egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizetnie a közteherfizetési kötelezettségét az Ekho tv. szerint teljesítő magánszemély részére a foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel után. Ez a minisztérium közleménye szerint 13 százalékpontos ekho-csökkentés, végeredményben pedig 15%-os ekho-mértéket jelent.

Az ekhót választó katás áttérőknek nem csak az ekho-csökkentés, de ezzel együtt az adminisztrációs terhek csökkentése is segítség lehet, az ekhós jövedelem ugyanis ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. 

Egyéb könnyítések

A rendelet az ekho-csökkentés mellett azoknak a katásoknak az áttérését is könnyítené, akik nem választják, vagy nem választhatják az ekhót. Az augusztus 31-én katát alkalmazó közkereseti társaságok, betéti társaságok, egyéni cégek, ügyvédi irodák ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az új rendelkezés szerint azonban nem kötelesek nyitó mérlegüket könyvvizsgálóval ellenőriztetni.

Egy másik könnyítés, hogy ha az eddigi katás betéti társaság, közkereseti társaság kisadózóként bejelentett tagja / beltagja átalányadózó egyéni vállalkozó kíván lenni, nem kell megvárnia a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetését. A rendelet alapján ugyanis elég, ha az egyszerűsített végelszámolását 2022. szeptember 30-ig bejelenti az adóhatósághoz, és a bejelentés napjától máris felvehető az egyéni vállalkozói nyilvántartásba.

Devizában fizetett társasági adó

Ugyancsak a Magyar Közlöny 134. számában jelent meg a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022. számú kormányrendelet, amely azoknak a cégeknek jelenthet könnyítést, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A rendelet alapján az adózó az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon az adóév első napját megelőző hónap első napjáig az adóév egészére nézve bejelentheti az adóhatóságnak, hogy a társasági adó fizetési kötelezettségét amerikai dollárban vagy euróban teljesíti. Az elutalt euró- vagy amerikaidollár-összeg az utalással érintett bankszámla megterhelésének napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által erre a napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül jóváírásra az adózó adószámláján. Az adózó a bejelentést első alkalommal a 2022. szeptember 30. után kezdődő adóév tekintetében teheti meg. A bejelentéstől eltérő devizanemben vezetett számláról érkező átutalás esetén az átváltás költsége az adózót terheli.

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos törvényváltozás és az ennek enyhítésére hozott kormányrendeletek, az ekho-csökkentés nem csak a kisvállalatokat, vállalkozókat érintik, hanem közvetetten a nagy, multinacionális vállalatokat, vagyis ügyfeleinket is. Beszállítóik között ugyanis nagy valószínűséggel találhatók olyan KATA adóalanyok – nyelvtanárok, fordítók, egyéb szolgáltatást nyújtó vállalkozók – akik eddig ezt a kedvező adózási módszert választották, most azonban újra kell gondolniuk működésüket, díjazásukat. Ha kíváncsi arra, hogy hogyan érintheti az Ön cégét a változás, a WTS Klient adótanácsadó csapata mindig készséggel áll ügyfelei rendelkezésére!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.