2019. április 30.

Egyszerűsített végelszámolás

2018. július 1. óta több cég választhatja ezt az eljárást

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény módosítása következtében 2018. július 1. óta már nemcsak a jogi személyiség nélküli, hanem bármely cég számára választható Magyarországon az egyszerűsített végelszámolás, amennyiben könyvvizsgálatra nem kötelezett és a végelszámolást 150 napon belül be tudja fejezni. Tekintettel a kisebb és gyorsabb adminisztrációra, tapasztalataink szerint egyre több vállalkozás valóban él is ezzel a lehetőséggel.

Megindítását a NAV-hoz kell bejelenteni

A végelszámolás – akárcsak a normál végelszámolásnál – ebben az esetben is a vállalkozás tulajdonosának erről szóló döntésével indul, az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontjának megjelölésével. A kezdő időpont nem lehet korábbi, mint az erről szóló tulajdonosi döntés napja. Egyszerűsített végelszámolás esetén viszont nem kell végelszámolót választani, hanem a vállalkozás vezető tisztségviselője tölti be ezt a feladatkört.

Az egyszerűsített végelszámolás elindítását 15 napon belül a T201T nyomtatványon a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz (NAV) kell bejelenteni. A nyomtatványhoz célszerű csatolni az egyszerűsített végelszámolásról szóló tulajdonosi döntést. Ez ugyan nem kötelező, de gyorsíthatja az ügyintézést. A NAV-nak 30 napja van a nyomtatvány feldolgozására, és ők értesítik automatikusan a Cégbíróságot az egyszerűsített végelszámolás megindításáról. A Cégbíróság gondoskodik a Cégközlönyben a vállalkozás egyszerűsített végelszámolásának megindításáról szóló közlemény közzétételéről. A közzétételtől számítva 40 nap áll rendelkezésre a hitelezőknek, hogy követelésüket bejelentsék.

A NAV-on kívül értesíteni kell a vállalkozásnak az egyszerűsített végelszámolás elindításáról a helyi önkormányzatot és a saját számlavezető bankját. Fontos, hogy a bankszámlát csak a cég törlését követően lehet bezárni.

Az egyszerűsített végelszámolás megindítását követő 30 napon belül el kell készíteni és benyújtani a tevékenységet lezáró beszámolót és adóbevallásokat.

Az egyszerűsített végelszámolás befejezése iratminták alkalmazásával

Az egyszerűsített végelszámolás befejezésével meg kell várni a hitelezői igénybejelentésre rendelkezésre álló 40 napot. Ezt követően, de mindenképpen 150 napon belül be kell fejezni a végelszámolást és elkészíteni, illetve benyújtani a végelszámolást lezáró beszámolót és adóbevallásokat 60 napon belül. A NAV-nak ezen kívül a végelszámolás befejezését is be kell jelenteni a T201T nyomtatványon.

Ezzel egyidejűleg a cég köteles a Cégbíróság részére előre meghatározott iratminták alapján bejelenteni az egyszerűsített végelszámolás végét és beküldeni a vagyonfelosztási javaslatot és a végelszámolási záró határozatot.

A NAV a befejezés bejelentését követő 30 napon belül értesíti a Cégbíróságot arról, hogy van-e akadálya a cég törlésének. Amennyiben nincs, a Cégbíróság törli a céget.

Az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének bővítése elsősorban azt a célt szolgálja, hogy csökkentse a végelszámolással járó költségeket és adminisztratív terheket. Lebonyolítása, illetve a jogszabályok által előírt dokumentumok összeállítása azonban továbbra is szakértői közreműködést igényel. A cégcsoporton belüli szinergiákat kihasználva, jogász kollegáinkkal konzultálva a WTS Klient számviteli tanácsadói készséggel állnak rendelkezésére, ha ezt az eljárást választja cége megszüntetéséhez.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.