2024. május 3.

FRISSÍTVE! A halasztott adó megjelenítése a bevallásban és az e-beszámolóban

Hová írjuk az új adótételt?

halasztott adó megjelenítése

Május végéhez közeledve már minden vállalkozásnál javában zajlanak a 2023-as beszámolók és éves adóbevallások elkészítésének munkálatai. Azok a könyvelők azonban, akik halasztott adóhatást is kimutatnak a könyvekben, gyakorlati problémákba ütközhetnek, amikor már csak az utolsó lépések vannak hátra, és a beszámolót kell közzé tenni, valamint a társasági adóbevallást kitölteni.

Korábban beszámoltunk már arról, hogy a globális minimumadó megjelenése miatt egy új jogszabályi változás lépett hatályba a számviteli törvényben, és lehetővé vált a halasztott adó megjelenítése a magyar beszámolókban. Ezt első alkalommal a 2023-as üzleti év tekintetében lehet megtenni.

Azoknál a társaságoknál, akik élnek ezzel a lehetőséggel, az adózott eredmény az adózás előtti eredmény és az adófizetési kötelezettség, valamint a halasztott adókülönbözet tárgyévi változásával egyezik meg. Ennek megfelelően módosult a számviteli törvény szerinti mérlegséma és az eredménykimutatásséma is az alábbi sorokkal:

Halasztott adó megjelenítése az elektronikusan közzétett beszámolóban

A társaságok a saját beszámolójukban könnyen át tudják vezetni a fenti változásokat. Hogyan kezeli azonban mindezt az Elektronikus Beszámoló Portál?

Az Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszer felületén (OBR), már elolvashatók az információk, amelyben egyrészt tájékoztatást kapunk a fenti változásokról, másrészt gyakorlati útmutatót is. Eszerint a Fedőlap 17-es pontjánál van lehetőségünk kiválasztani az új sorokkal bővített beszámoló formátumot. Aki tehát halasztott adót is tartalmazó beszámolót szeretne közzé tenni, az már megteheti. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ilyen esetben a mérleg és eredménykimutatás sorok változása miatt az előző évi adatok beemelése nem történik meg automatikusan, ezeket is manuálisan szükséges kitölteni.

Az adóbevallás tekintetében azonban már más a helyzet.

Halasztott adó megjelenítése a 2023. évi társasági adóbevallásban

Mindig fontos tartjuk kihangsúlyozni, hogy Magyarországon a halasztott adó csak a társasági adó tekintetében értelmezhető, hiszen csak ennek az adónemnek van az adóalap-módosító tételeken keresztül évek között áthúzódó hatása.

A fentiek miatt az éves adóbevallások kitöltése során csak a társasági adóbevallás (2329) esetében ütközhetünk problémákba a halasztott adó megjelenítése során. A bevallás A-01-es lapja tartalmazza a mérleg adatokat, amelyeket a beszámoló alapján kell kitölteni. Jelenleg a 2329-es nyomtatvány még nem tudja kezelni teljeskörűen a halasztott adó mérlegben való szerepeltetését.

Az adóhatóság telefonos tájékoztatása alapján, amennyiben egy társaságnak halasztott adókötelezettsége keletkezik, akkor azt a 2329-A-01-es lapon a 31. sorban a Hosszú lejáratú kötelezettségek között kell kimutatni.

Halasztott adókövetelés esetében azonban a Befektetett eszközök között jelenleg még nem áll rendelkezésre az erre megfelelő sor, hiszen itt csak az Immateriális javak, Tárgyi eszközök és a Befektetett pénzügyi eszközök besorolására van lehetőség.

FRISSÍTÉS! Megoldódott a fenti probléma a társasági adóbevallás kitöltésével kapcsolatban. Az adóhatóság írásos tájékoztatása alapján új sorokkal bővült a 2329-es bevallás A-01-es lapja, ahol a beszámoló mérleg adatait kell megjeleníteni:

2329-A-01 lap 44. sor: a halasztott adókövetelés összege (a befektetett eszközök között)

2329-A-01 lap 45. sor: a halasztott adókötelezettség teljes összege (a hosszú lejáratú kötelezettségek között, a 31. sor összegéből kiemelve)

A fenti sorokat már tartalmazza a frissített ÁNYK nyomtatvány is, így nincs akadálya, hogy a helyesen kitöltött társasági adóbevallás határidőben (május 31-ig) beküldésre kerüljön.

A WTS Klient számviteli szakemberei és adótanácsadói állandó kapcsolatban vannak az adóhatóság munkatársaival és igyekeznek egyrészt ügyfeleik kérdéseire minél hamarabb válaszokat találni, másrészt a bevallásokat vagy beszámoló közzétételeket érintő hiányosságokra felhívni az adóhatóság figyelmét. Fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleinkkel is megosszuk az aktuális számviteli és adózási jogszabályváltozásokat, a szakmai tudást, és gyakorlati tanácsokat nyújtsunk a felmerülő problémákra. Ha egyéb kérdése van a halasztott adóval kapcsolatban, forduljon bizalommal hozzánk!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.