2017. augusztus 17.

Befektetések gyors értékelése – a nyereség-összehasonlítás

nyereség-összehasonlításKorábbi cikkünkben már elemeztük, hogy hogyan lehet a befektetési döntéseket gyorsan és hatékonyan előkészíteni. Tisztáztuk a legfontosabb alapelveket, és különválasztottuk a befektetési számításokat statikus és dinamikus csoportba. A statikus módszereken belül vizsgálhatjuk a költségeket, a nyereséget, a jövedelmezőséget, illetve az értékcsökkenést. A dinamikus módszerek legismertebb elemei a tőke értéke, a belső kamatláb és az annuitás.

A statikus módszereken belül először a költség-összehasonlítást vizsgáltuk meg, megállapítottuk, hogy egyszerű, de ha a projekt teljesítmény-oldalára is kíváncsiak vagyunk, akkor bizony nem elegendő. Amennyiben tervezni tudjuk a beszerzendő eszköz által várt teljesítményt, érdemes lehet a nyereség-összehasonlítás módszert megvizsgálnunk.

Mivel tud többet a nyereség-összehasonlítás?

Ebben az esetben már nemcsak a projekt vagy a befektetés költségeit, hanem az eredményét, a jövedelemtermelő képességét is összehasonlítjuk. Így az egyes projektek teljesítménye is mérhetővé válik. Egy befektetést így már akkor kedvezőbbnek ítélhetünk, ha az amúgy a magasabb összköltsége miatt háttérbe szorult volna.

Ha minőségileg szinte megegyező termékeket gyártunk, akkor a magas költségigényű befektetések közül azt lesz érdemes választanunk, ahol a magasabb kihasználtság miatt alacsonyabb darabárral működhet a termelés. Hasonlítsuk össze a teljes évre tervezett költségeinket, de vegyük figyelembe a keletkező eredményeket is. A nyereség-összehasonlítás számításnál már forintosíthatjuk a gyártandó termékek közötti esetleges minőségi különbséget is, mégpedig a várható értékesítési árkülönbözet segítségével.

A nyereség-összehasonlítás egyszerű példája így nézhet ki:

nyereség-összehasonlítás példa

A példából jól látszik, hogy bár nagyobb költséggel számolhatunk (közel 7 millió forint az új eszköznél az 1,8 millió forinttal szemben), magasabb bevételek is várhatóak (az új eszköznél 18 millió forint, a régi eszköz esetében 9,6 millió forint, így a különbség 8,4 millió forint). Ha a döntésünk alapját a nyereség-összehasonlítás képezi, akkor egyértelműen a régi eszköz cseréjére fogunk szavazni.

Mik a nyereség-összehasonlítás előnyei és hátrányai?

Döntő előnye, hogy a korábban említett költség-összehasonlítással ellentétben figyelembe veszi a bevételi oldalt is.

A módszer hátrányai a következők lehetnek:

  • Nem kapunk információt a tőkebefektetés mértékéről.
  • Nem látjuk a jövedelmezőséget.
  • Ha a beszerzendő eszközök élettartama különböző, úgy helytelen számítás esetén hibás következtetésre juthatunk.
  • Nem vizsgáltuk a befektetés kockázatát.
Felhasználási területek
  • Ha a beszerzendő eszközök viszonylag függetlenek egymástól, úgy a nyereség-összehasonlítás korlátozottan alkalmazható.
  • Kapacitásbővítés esetén a legpraktikusabb mód, főleg, ha az eszközökhöz a nyereségességi mutató egyértelműen hozzárendelhető.

Végül ne felejtsük, hogy a nyereség-összehasonlítás, mint a statikus befektetés-értékelő módszerek egyik gyakran használt válfaja, a külső finanszírozás költségét, illetve az értékcsökkenést még nem veszi figyelembe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Befektetések gyors értékelése – a költség-összehasonlítás

Befektetések gyors értékelése – a jövedelmezőség-számítás

Befektetések gyors értékelése – az értékcsökkenés-számítás

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.