2017. november 28.

Befektetések gyors értékelése – az értékcsökkenés-számítás

A befektetés gyors értékelése sorozatunk korábbi cikkeiben elemeztünk, hogy tudjuk a költségeket, a várható nyereséget, majd magát a jövedelmezőséget kalkulálni ahhoz, hogy a befektetési döntésünkhöz tisztább képet kapjunk. A három említett módszer mindegyike a statikus befektetés-számítási csoportba sorolható. Egy eszközzel maradtunk még adósak, ez pedig az értékcsökkenés-számítás.

Az értékcsökkenés-számítás előnyei 

Ebben az esetben azt az időtávot kell kiszámítanunk, ami alatt a befektetett tőkénk megtérül. Erre alkalmazhatunk egy egyszerű képletet, amelyben az idő mértékegységét érdemes években meghatároznunk.

R=I/G, ahol R a befektetett pénzösszeg megtérülését jelzi években, I az egyszeri beruházási összeg, G pedig az éves hasznot mutatja.

Vegyünk egy példát! A beruházásunk értéke 10 millió forint, és szeretnénk vele évente 2 millió forintos hasznot elérni.

R = 10 000 000 / 2 000 000 forint = 5 év

Egyszerű a metódus, és nagyon gyakran is használják befektetéseknél. Könnyen és gyorsan tudjuk összehasonlítani a kívánt megtérülési időt. A hátránya is ebből adódik, az értékelés szempontjai között ugyanis így csak a likviditás és a biztonság szerepelhet. Azt, hogy a beruházásnak milyen élettartama lesz még a megtérülési időt követően, illetve, hogy milyen nyereséget termelhet még, itt figyelmen kívül hagyjuk. További kockázatot jelent, hogy magát az értékcsökkenés idejét sem veszi figyelembe a képlet.

Hol használjuk az értékcsökkenés-számítás módszerét? 

Ennek a módszernek leginkább külső finanszírozással megoldott kockázati befektetéseknél van létjogosultsága, illetve azon beruházásoknál, ahol már előre tudjuk az eszköz cseréjének idejét, illetve optimális élettartamát.

Igazán hasznos akkor tud lenni, ha más befektetés-értékelési módszerrel együtt alkalmazzuk – például a korábban ismertetett jövedelmezőség-számítással, – így együtt már megfelelő alapot képezhetnek tőkefelhasználási opciók összehasonlításához.

statikus befektetés-számítási módszerek

A statikus befektetés-számítási módok előnyei és hátrányai

Miután a statikus befektetés-számítási módok között a értékcsökkenés-számítás a negyedik és egyben utolsó volt a sorban, érdemes magát a statikus eljárást is értékelnünk.

Legnagyobb előnye a kezelhetőség és átláthatóság. Viszonylag gyorsan hozzájuthatunk a szükséges információkhoz. Ahhoz, hogy a hagyományos, kisebb értékű befektetéseket értékelni tudjuk, valószínűleg ez a kézenfekvő módszer.

Jó szívvel akkor tudjuk ajánlani a statikus módszereket, ha projektünkben már előre rögzíteni tudjuk a célszámokat, sőt azok összetevőit is.

A statikus eljárás hátránya, hogy nem tudja kezelni vállalatunk különböző területeinek egymástól való függését, nem értékeli a különböző beruházásaink közötti viszonyt, illetve nem értékeli külön a nyereség alakulásának időbeli változásait és magát a használati élettartamot sem.

Összefoglalva: a statikus eljárás tehát egyszerű, könnyen kezelhető, de ha komolyabb információs, kommunikációs rendszer áll a beruházásunk mögött, azokat inkább egy összetettebb értékelési módszer tudja leképezni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Befektetések gyors értékelése – a költség-összehasonlítás

Befektetések gyors értékelése – a nyereség-összehasonlítás

Befektetések gyors értékelése – a jövedelmezőség-számítás

 

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.