2017. október 17.

Befektetések gyors értékelése – a jövedelmezőség-számítás

jövedelmezőség-számításKét korábbi megjelenésünkben azt elemeztünk, hogy tudjuk a költségeket, illetve a várható nyereséget kalkulálni ahhoz, hogy a befektetési döntésünkhöz tisztább képet kapjunk. Mindkét említett tényezőt a statikus befektetés-számítási csoportba soroljuk. Ebben a kategóriában ezúttal a jövedelmezőség előrejelzését mutatjuk meg.

A jövedelmezőség-számítás részletei

A döntő kritérium itt a befektetett tőke rentabilitása, azaz a jövedelmezősége lesz. A képlet viszonylag egyszerű. A várható nyereséget elosztjuk a befektetett tőkével, megszorozzuk százzal, így megkapjuk a jövedelmezőségi mutatónkat. Ezt az eljárást akkor szoktuk alkalmazni, ha több, hasonló alternatívát nyújtó projektet mérünk össze egymással.

Vegyünk egy jól átlátható példát a befektetendő tőke, a fejlesztési költségek kiszámolásához! Az „A” esetben a beszerzés, illetve megrendelés menetét egy új módszer segítségével oldjuk meg, míg a „B” esetben a meglevő rendszerünket fejlesztjük tovább.

 

 

A jövedelmezőség-számítás során az összehasonlítás azt mutatja, hogy érdemes a „B” opciót választanunk, hiszen a jövedelmezőségi mutatónk 2,1 százalékponttal magasabb értéket mutat. Ne felejtsük el, ez csak abban az esetben igaz, ha amúgy mindkét módszerrel ugyanazon teljesítmény mellett ugyanazt a célt is érjük el.

A jövedelmezőség-számítás előnyei és hátrányai

A jövedelmezőség-számítás módszer hátrányaként meg kell említenünk, hogy a kimutatott nyereséget minden időszakban változatlan értékként feltételeztük, nem vizsgáltuk az igénybe vett eszköz élettartamát, valamint szintén nem vettük figyelembe a tőke lekötésének egyéb hatásait sem.

Amit viszont mindenképpen profilhátunk belőle, hogy egyértelműen fókuszálhatunk az optimális eszközfelhasználásra és a leghatékonyabb hozam elérésére, a jövedelmezőségnek megfelelően kristálytiszta befektetési rangsort állíthatunk fel, illetve még utólag is össze tudjuk hasonlítani az elvárt és a tényleges kamatozás közötti különbséget.

Mikor használjuk a jövedelmezőség-számítás módszerét?

Azoknál a befektetéseinknél, ahol a beszerzendő eszközhöz szükséges tőke átlagos kamatozású, ott mindenképpen a jövedelmezőség-számítás az optimális módszer. A másik nagy csoportot azok a fejlesztési, racionalizálási projektek adják, ahol a különböző tőkebefektetésekre számítható nyereség könnyen kiszámítható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Befektetések gyors értékelése – a nyereség-összehasonlítás

Befektetések gyors értékelése – a költség-összehasonlítás

Befektetések gyors értékelése – az értékcsökkenés-számítás

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.