2018. március 6.

Az ingatlanfejlesztés adózási szempontjai

cegertekeles

Amikor fejlesztőként ingatlanvásárlást tervezünk, jellemzően egy földterületet vagy egy lebontani szándékozott épületet keresünk, és általában kész elképzelésekkel rendelkezünk. Vajon átgondoltuk-e azonban előre, hogy milyen adózási vonatkozásokkal kell számolnunk a vásárláskor, illetve, hogy melyek a későbbi ingatlanfejlesztés adózási szempontjai, amelyekre majd figyelnünk kell?

Gazdasági szakemberként sokszor tapasztaljuk, hogy a későbbi fejlesztő a tervezőasztalon már nagyon jól tudja, mit is szeretne megvalósítani, azt azonban még nem látja, hogy az ingatlant vagy az ingatlant tulajdonló társaságot vásárolja-e meg, kell-e áfát finanszíroznia, avagy fordított áfás vásárlást fog lebonyolítani. Cikkemben a leendő ingatlanfejlesztők figyelmét szeretném felhívni – a teljesség igénye nélkül – az ingatlanfejlesztés adózási szempontjaira, amelyek kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be a döntésekben.

Az ingatlanvásárlás adózási vonatkozásai

Először is érdemes utánajárnunk, milyen a megvásárolni kívánt ingatlan földhivatali besorolása, illetve, hogy az adott ingatlan fekvése szerinti önkormányzat adóosztálya hasonló státuszban tartja-e nyilván az ingatlant: építési telekről van-e szó, vagy esetleg egy kivett, beépítetlen területként besorolt ingatlant kívánunk megvásárolni. Amennyiben az áfatörvény szerinti építési telekről van szó, azt kizárólag 27% áfával növelten tudjuk csak megvenni az eladótól. Amennyiben az áfatörvény szerinti meghatározás alapján használt ingatlant vásárlunk (esetleg lebontani kívánt építménnyel), a beszerzés alapvetően adó nélkül történik.

Nem mindegy azonban, hogy valóban egy adómentes értékesítésről/ beszerzésről van szó, vagy pedig vevőként – fordított adózással – nekünk kell az adót bevallani fizetendő és levonható adóként, mert az ingatlan eladója adókötelezettséget választott a törvény szerint alapvetően adómentes ügylet tekintetében. Egyszerűbb a helyzet akkor, ha nem magát az ingatlant vásároljuk meg, hanem az ingatlant birtokló társaságban szerzünk részesedést. Ilyenkor nem találkozunk a vásárláshoz kapcsolódóan bonyolultabb áfakérdéssel, ugyanakkor tisztában kell lennünk a társaság „előéletével”, adózási kockázataival.

Az ingatlanfejlesztés adózási bejelentési kötelezettségei

Annak érdekében, hogy újonnan létrehozott projekt-társaságként akár a beszerzés, akár a későbbi fejlesztések során ne legyen problémánk az igénybe vett szolgáltatások, beszerzések áfájának visszaigénylésével, már cégalapításkor érdemes odafigyelni a NAV-hoz benyújtandó hatósági bejelentések megtételére a későbbi feltételezett hasznosítás (ingatlan értékesítése és bérbeadása) adókötelezettségéhez kapcsolódóan.

Fejlesztőként az a legfontosabb, hogy a fejlesztés során felmerülő termékbeszerzésekhez, igénybe vett szolgáltatásokhoz kapcsolódó adót levonásba helyezhessük, illetve vissza tudjuk igényelni. Ennek érdekében mindenféle későbbi hasznosításra érdemes adókötelezettséget választani, és ezeket a bejelentéseket a bérbeadás és értékesítés tekintetében már akár a vevőként fellépő új társaság alapításakor megtenni.

Az ingatlan hasznosításának adózási szempontjai

Amennyiben majd beruházásunk eredményeképpen egy egy- vagy többlakásos lakóépületben meglévő lakásunkat szeretnénk értékesíteni, jelenleg még kedvező, 5%-os adókulccsal növelten tudjuk ezt megtenni, minden esetben áfa felszámítása mellett. Itt semmilyen más adózási mód választására nincs lehetőség. Ha azonban tárolókat, garázsokat értékesítünk, azok értékesítése 27%-os áfakulcs mellett történik.

Ha a felépített ingatlanunkat elsődlegesen bérbe kívánjuk adni, és bérbeadóként éltünk az adókötelessé tétel választásának lehetőségével, akkor a lakóingatlan bérbeadása 27% áfa felszámítása mellett történik – itt az adószabályok ismeretében a fordított adózás lehetősége fel sem merülhet. Garázs, illetve parkolóhely bérbeadása pedig minden esetben adóköteles lesz.

Mint a fentiekből is látszik, nagyon sok mindenre kell odafigyelnünk ingatlanfejlesztésünk során: kifizetődő, ha a projekt megkezdése előtt, még a tervezőasztal felett gondolunk az ingatlanfejlesztés adózási vonatkozásaira is.

Amennyiben részleteiben is kíváncsi, hogyan zajlik egy adótervezés, illetve melyek a leggyakoribb bevált szakmai javaslatok, megoldások, kérjük, keresse munkatársunkat!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.