2019. január 29.

Adómentes lehet a dolgozók továbbképzése

dolgozók továbbképzése

A vállalkozások számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő szakképzettségű munkavállaló megtalálása és megfizetése. A kedvezményes adózású juttatások száma 2019-től ráadásul jelentősen csökkent, ami tovább növeli a vállalkozásokat terhelő költségeket.

A dolgozók továbbképzése megoldást jelenthet – különösen úgy, ha a továbbképzési költségeket adómentesen vagy még annál is kedvezőbben fizethetik ki a vállalkozások.

A dolgozók továbbképzésének formái

A dolgozók továbbképzése történhet:

  • munkáltatói kötelezés alapján – ilyenkor a munkáltató egyoldalúan dönt a továbbképzésről, és a képzéssel közvetlenül összefüggő költségek is őt terhelik;
  • tanulmányi szerződés alapján – ilyenkor a munkáltató és a munkavállaló közösen, írásban állapodnak meg a feltételekről;
  • a munkáltató és a munkavállaló külön szerződéskötése nélkül – ilyenkor a munkáltató csak kifizeti az általa vállalt díjakat.

Az, hogy a dolgozók továbbképzése a fentiek közül melyik választott forma szerint zajlik, nemcsak a munkajog, hanem egyéb jogszabályok alkalmazhatósága szempontjából is fontos.

Az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (Szja tv.) rendszerében a dolgozók továbbképzése lehet iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzés. Csak az iskolarendszeren kívüli képzés, betanítás igénybevétele lehet mentes a személyi jövedelemadótól (pontosabban annak igénybevétele során nem keletkezik bevétel), ha a képzés megfelel az Szja tv. 4.§ (2a) bekezdésében foglaltaknak, vagyis ha igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik.

Lehetséges, hogy az oktatásra, továbbképzésre más városban vagy akár más országban kerül sor, mert csak ott elérhető az adott képzés vagy sokkal gyorsabban érik el az adott képzési helyen a kívánt eredményt (pl. egy külföldi intenzív nyelvtanfolyam keretében). Ha az utazás megfelel az Szja tv. szerinti hivatali, üzleti utazásnak, akkor az utazási költségek, valamint a szállás díja is (és a benne foglalt kötelező reggeli) szja-mentes lehet. Nem lehet adómentes az egyéb étkezések, programok kifizetése, a kötelezően vagy önként fizetett napidíj stb.

A munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép használat, könyvtári beiratkozási díj segítséget nyújthat a tanulmányok sikeres elvégzéséhez, de mindkét juttatás szja-mentesen nyújtható akár a továbbképzéstől függetlenül is.

Az 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról 3. számú mellékletének 14. pontja alapján a kifizető által viselt képzés költsége a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősül.

Hogyan lehet a dolgozók továbbképzése során felmerülő költségek fizetése az adómentesnél is kedvezőbb?

A vállalkozó szakképzési hozzájárulását nem csak a hozzájárulásnak az adóhatósághoz történő befizetésével, hanem akár saját munkavállalói számára szervezett képzéssel is teljesítheti. A 2011. évi CLV. törvény a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról 5. §-ában meghatározott feltételeknek megfelelő továbbképzés esetén, figyelemmel a külön miniszteri rendeletben meghatározott költségek elszámolhatóságára is, a vállalkozás csökkentheti a hozzájárulás összegét vagy visszaigényelheti a már megfizetett hozzájárulást.

A gyakorlati képzés, a gyakorlatigényes alapképzési szak vagy duális képzés keretében szervezett szakmai gyakorlat is jó lehetőség a vállalkozás igényeinek megfelelő munkaerő képzésére. Az ilyen képzésben résztvevők számára fizetett díjazással kapcsolatosan különböző adó-, járulék- és hozzájárulás-kedvezmények érvényesíthetőek.

A WTS Klient folyamatosan követi a munkáltatók és munkavállalók kötelezettségeire vonatkozó jogszabályváltozásokat, és cikkeiben rendszeresen beszámol azokról. Ha nem akar lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessen minket a Facebookon is!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.